Sanja Mihajlović Kostadinovska: KRATKE PRIČE

Sanja Mihajlović Kostadinovska je mlada prozaistkinja iz Severne Makedonije. Kratke priče koje imate priliku da pročitate u prevodu Saše Ognenovskog, objavljene su u zbirci Beskonačni modeli priče u izdanju makedonske izdavačke kuće Begemot.


ZNAK GDE ZAPOČINJE JEDAN GRAD

Ne zaboravite da se isključite sa glavnog puta ako hoćete da napišete ovakvu priču. Uredno uključite žmigavac, prilagodite brzinu i počnite na vreme da planirate vaše parking-mesto. Ne dozvoljavajte da vas ubede da su sve table sa oznakama za nekakav grad ili naseljeno mesto iste svuda po svetu. Ime grada su sve mogućnosti, jučerašnje, današnje, sutrašnje, samo vaše, a počinju jednim običnim skretanjem.

Sanja Mihajlović Kostadinovska

ZNAK GDE ZAVRŠAVA JEDAN GRAD

Priča počinje tamo gde prestaje da postoji. To je priča sa otvorenim krajem. Priča, ne toliko o odlaženjima, koliko o prolaženjima. Prepoznaćete po zvuku vetra koji vije kroz odškrinuti prozor i po tome koliko umešno držite ritam muzike sa radija, koja polako počinje da se pretvara u šum.

Pročitajte još iz rubrike Književni periskop >>

SUPERNOVA

Ova priča se događa mnogo svetlosnih godina daleko od vas ili se možda dogodila kada su vaši preci još živeli na drve ima, a vi je otkrivate sa kolosalnim zakašnjenjem. Tada noć izgleda kao dan i vi prezrivo gledate ka vašem patuljastom suncu. Više je od izvesnog da nećete dočekati kada će postati crna rupa u kojoj će misteriozno nestajati druge priče.

Podelite sa prijateljima:
Share