Samostalno usavršavanje i knjiga kao moćan saveznik

samostalno usavršavanje

Dobra knjiga zlata vredi – ali platićete za nju znatno manje. Otkrijte ponovo zašto se i danas, kada je sve ubrzano i pojednostavljeno, na putu ličnog usavršavanja treba držati – knjige.

Knjige su odličan format za samostalno usavršavanje – bilo da učite nov jezik, otkrivate istoriju ili običaje dalekih predela, ili tragate za objašnjenjima prirodnih i društvenih procesa. Naročito su važne u izgradnji opšte kulture i obogaćivanju rečnika – jer je načitan sagovornik najbolji sagovornik. Jedna rečenica koju čuje prava osoba, citirana iz neke knjige, može biti vaša karta za sjajnu budućnost.

Biblioteke: riznice znanja koje čekaju da budu otkrivene

Danas su dostupne desetine kurseva, škola i akademskih programa koji polaznicima nude „najbolje” načine da se obrazuju i usavrše iz najrazličitijih oblasti. Ipak, sve to košta i oduzima mnogo vremena – previše je rizično ploviti kroz mnoga interesovanja, jer šta ako to nije to?

Članarine za biblioteku su jeftine: kada vas nešto zainteresuje, dovoljno je odabrati dobru knjigu uz pomoć bibliotekara i upustiti se u istraživanje.

Pored toga brojne radionice nude praktična znanja, i takođe su odlična ideja za stručno usavršavanje koje se služi dobrom literaturom, stručnim uputstvima i slično. Ovo nije slučaj samo za književnost, već i za druge grane umetnosti (iako jeste teže u manjim mestima pronaći opcije kao što su radionice za odrasle na Vračaru, škole i grupe u Starom gradu Novog Sada ili u drugim urbanijim gradskim četvrtima).

Samo knjiga i vi

Jasno je: svaki kompjuter solidnog kvaliteta sa internet konekcijom odnosi pobedu nad knjigom. Skoro svo znanje sveta dostupno je kroz nekoliko jednostavnih pretraga, a tu su i neslućene mogućnosti za komunikaciju sa mnogim eminentnim stručnjacima. Ipak, svi ti stručnjaci već su svoje znanje preneli u knjige, idealan i gotov alat za učenje.

Podacima sa interneta nema kraja, ali mnogi zaboravljaju: fokus je važan!

Jack of all trades, master of none – pristup je koji internet manje – više veliča, na račun obrazovanja iz konkretne oblasti. Opšte obrazovanje i svestranost su važni, ali stručnjaci za sve i svašta obično nisu zaista stručni ni za šta. Pored toga, prilikom onlajn čitanja lako je „zastraniti” u beskrajno skrolovanje kroz beskorisni sadržaj društvenih mreža, ili otkliktati daleko od početne namere.

Jedna knjiga vodi vas u drugu srodnu. Mreža kvalitetne literature raste i grana se u kontrolisanom smeru, i na taj način postajete kvalitetno obrazovana, stručna osoba.

A razmislite i o ovome – šta ćete ako nestane struje, ili nema dostupne WiFi konekcije?

Slova na ekranu se neće otkriti ako ih osvetlite svećom!

Samostalnost i lična inicijativa u opismenjavanju, učenju i stručnom usavršavanju izuzetno su važne za osobu svakog uzrasta, u najrazličitijim društvenim i profesionalnim okruženjima. Prvi saveznik na tom putu, koji vas nikada neće izdati – jeste upravo dobra knjiga. Čitajte redovno, raznovrsno i rado – i novi svetovi će se otvarati pred vama.

Tekst objavljen u saradnji sa portalom Beleške.

Podelite sa prijateljima:
Share