Salman Ruždi u septembru objavljuje novi roman

pisci-salman-ruždi
Salman Ruždi. Foto: David Shankbone

Britanski pisac indijskog porekla Salman Ruždi objaviće u septembru novi roman, prvi u poslednjih sedam godina, najavila je izdavačka kuća Džonatan Kejp.

Naslovljena “Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights” (Dve godine, osam meseci i dvadeset osam noći), knjiga je inspirisana zbirkom narodnih priča “Hiljadu i jedna noć”.

U njoj se “mešaju istorija, mitologija i vanvremenska ljubavna priča kako bi se dočarao svet u doba nerazuma”, navodi se u saopštenju izdavača.

Poznat po obimnim delima, kao što je Bukerom nagrađeni roman “Deca ponoći”, Ruždi je rekao da je ovog puta napisao nešto kraće delo.

“Nije dugačko. Ima nekih 250 strana, što je kao da sam pročistio grlo. Konačno sam naučio da ćutim”, izjavio je prošle godine na književnom festivalu u Čeltenhemu, na jugu Engleske.

Na 67-godišnjeg pisca je 1989. bačena fatva zvog romana “Satanski stihovi”, zbog čega je bio primoran da se krije i bude pod stalnom policijskom zaštitom.

Nedavno je ovaj slavni pisac izjavio da je pravo slobode govora apsolutno ili ga – nema.

Posle govora na univerzitetu Vermont, Ruždija su pitali o ubistvu karikaturista iz francuskog satiričnog lista Šarli ebdo. Ruždi je odgovorio da ga je ubistvo razgnevilo kao i to što su odmah posle zločina, pojedini i sa levice i sa desnice, počeli da – nipodaštavaju žrtve. Ruždi je primetio da neki veruju kako govor treba da bude slobodan, ali da ne “ide predaleko, niti da ikoga povredi”.

“I Džon Kenedi i Nelson Mandela koriste iste tri reči koje u mojoj svesti objašnjavaju sve: ‘Sloboda je nedeljiva’. Ne možete to razdvojiti, inače to nije sloboda. Vi možete ne voleti Šarli ebdo, ali to što vi to ne volite nema nikakve veze sa njihovim pravom na slobodan govor”, naglasio je Ruždi.

Ruždi je naglasaio da je zadatak umetnosti da “gura preko granice”, otvara horizonte i širi vidike. Ali, dodao je, to nije lak posao, i pisci ne mogu da idu utabanim i lakim stazama.

“Pisci koji guraju svoju istinu do krajnje granice, često naiđu na moćnu reakciju koja gura u suprotnom smeru. Naiđu na sile tišine koje se suprotstavljaju silama govora. Sile cenzorstva nasuprot silama kazivanja”, naglasio je veliki pisac.

“Na toj granici te suprotstavljene sile su jake, i mogu biti veoma opasne za umetnika. I mnogi će umetnici jako patiti zbog njih”, zaključio je Salman Ruždi.

Njegov poslednji roman bio je “Čarobnica iz Firence”, koji je objavljen 2008, kada se pojavio i u Srbiji u izdanju izdavačke kuće Alnari.

Izvor: B92.net, Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share