Mart u Novom Sadu: mesec kulture i obrazovanja

Na priredbama posvećenim književnoj i likovnoj umetnosti i obrazovanju nastupiće više od 150 izlagača iz 13 zemalja (Belorusije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kanade, Hrvatske, Nemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske i Velike Britanije). U okviru „Dana Laze Kostića“ biće održano više od 140 programa, izlagačima će pri kupovini knjiga biti odobravani popusti do 80%, za posetioce je organiozovana Poklon-igra u kojoj izlagači daruju 500 knjiga. Ekskluzivni gosti – Francuskinja Anjes Marten Ligan i italijanski pisac Dijego de Silva.

Sajam knjiga

Sajam knjiga biće održan, od 5. do 11. marta, na Novosadskom sajmu. Uz nove naslove, popuste, akcije i tradicionalno kvalitetne prateće programe, dodatna pozivnica za dolazak na Sajam su i gostovanja pisaca.

Uz francusku spisateljicu Anjes Marten Ligan, i aktuelnog italijanskog pisca Dijega de Silvu, posetioci na Novosadskom sajmu mogu da se sretnu i sa Sinišom Ubovićem, Marijom Jovanović, Urošem Petrovićem, Milošem Petkovićem, Jelenom Mitrović, Miroslavom Kusmukom, dr Neletom Karajlićem, Simonidom Milojković, Nikolom Đuričkom, Aleksandrom Gatalicom i brojnim drugim piscima čiji su izdavači, izlagači na Sajmu knjiga. Biće promovisani i laureati značajnih nagrada za književnost u protekloj godini. Učesnici Sajma su i UIKS i UPIS.

Ove godine uvedena je i novina – Intenacionalni projekat Knjiška vila. Akcija će trajati i tokom Sajma. Na interesantnim kulturnim punktovima po gradu, ali i na Novosadskom sajmu, prolaznike očekuju skrivene knjige, a prepoznaće ih po zelenim mašnama i nalepnicama Knjiške vile.

Prvi put je deo programa posvećen i Buktjubu, odnosno popularnom pravcu na Jutjubu koji se tiče isključivo knjiga.

Izlagači će odobravati popuste do čak 80%. Najjeftinije knjige koštaće svega 49 dinara, a brojne su i one od 100 do 250 dinara. Sajamske akcije biće organizovane na većini štandova, uglavnom podrazumevaju niže cene za kupovinu više knjiga. Povodom 8. marta, biće odobreni dodatni popusti za žene, a izlagači pripremaju i poklone za dame.

Na Sajmu knjiga, neće izostati poznati programi kao što su „Dani Laze Kostića“, „Evropski fejsbuk pesnički festival“, „Bukil fest“ (Festival ilustracije knjige), Dani ruske kulture, Obeležavanje jubileja, Dani biblioteka i bibliotekara, Akreditovani seminari.

Biće dodeljene Nagrada “Laza Kostić” – najuspešnijim autorima i izdavačima između dva Sajma, Priznanje za izdavački poduhvat, nagrada za dečju književnost, kao i specijalne nagrade, ove godine i u kategoriji prevod dela i Priznanje Zaharije Orfelin.

„Putokazi“ i „Art ekspo“

Sajam obrazovanja Putokazi u Novom Sadu predstavlja celokupnu sliku obrazovnih profila srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu ponudom srednjih škola i fakulteta iz inostarnstva.

Izložba umetnosti „Art ekspo” okuplja umetnike i omogućava predstavljanje umetničkih galerija i pojedinaca, tematskih postavki, rukotvorina, antikviteta. Nastupiće akademski, edukovani ili samouki slikari, biće predstavljena i brojna dela primenjene umetnosti.

Novosadski sajam će na Izložbi „Art ekspo“, 21. put, dodeliti Nagradu „Sava Šumanović“ za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti, s ciljem da podsticajno i delotvorno doprinese dinamičnom razvoju umetničkih ideja na srpskoj sceni.

Sajam knjiga, Sajam obrazovanja „Putokazi“ i Izložbu umetnosti „Art ekspo“ podržali su: Ministarstvo prosvete, nuke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Gradska uprave za obrazovanje i Gradska uprava za kulturu, saopšteno je u tekstu Novosadskog sajma.

Podelite sa prijateljima:
Share