Sajam knjiga: Danas na štandu Arhipelaga

Pisci Ratko Dangubić i Srđan V. Tešin, stručnjak za medije i medijske politike Irina Milutinović i politički antropolog Vladimir Ribić biće gosti danas na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga, gde će od 15 do 17 časova potpisivati primerke svojih knjiga i družiti se sa čitaocima.

Nove knjige Ratka Dangubića, Srđana V. Tešina, Irine Milutinović i Vladimira Ribića sajamske su premijere Arhipelaga koje su već prvih dana Sajma knjiga privukle veliku pažnju čitalaca.

Roman Ratka Dangubića Pepeljuga umire donosi dramatičnu ispovest glavne junakinje koja iz perspektive bolesti presabira čitav svoj život, ispovedajući se u magnetofonsku traku. Takav trenutak i takav način ispovesti oslobađaju je svih mogućih kompromisa i obaveza, svake političke korektnosti i društvene mimikrije. „Neko je zatočen u prošlosti, neko u sopstvenom egu, neko u laži“, kaže se na jednom mestu u ovom romanu.

Novu knjigu priča Srđana V. Tešina Crna Anđelija čine zanimljive, evokativne i nostalgične priče o detinjstvu i odrastanju, tačnije, o nekim zaustavljeninm trenucima detinjstva i odrastanja. Mokrin ostaje u prvom planu, ali je u priče Crne Anđelije Tešin uneo životinje kao novu temu i novi pogled na svet. Te životinje izmeštaju njegovo pripovedanje, u jednoj meri, iz očekivanog prostora, a ono ostaje stilski doterano, pripovedački precizno, jezički upečatljivo, zaokruženo i iznutra, tematski i poetički, povezano u celinu.

Veliko istraživanje o sudbini medija u savremenim hibridnim režimima i o potiskivanju medijskog pluralizma usled uspona kompetitivnog autoritarizma u savremenoj Evropi predstavljeno je u obimnoj knjizi Irine Milutinović Hibridni mediji i hibridni režimi. Zajedno s knjigama Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine i Spin diktatori, ova knjiga predstavlja uslovnu i važnu celinu sačinjenu od dragocenih tumačenja o savremenoj prirodi politike i društva, medija i javnosti, upravljanja i kontrole.

Kapitalna studija Vladimira Ribića Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine govori o političkim događajima koji su obeležili političku i društvenu scenu Srbije od 1987. do 1992. godine. Nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja dokumenta, građe i izvora, uključujući i srpsku i jugoslovensku štampu iz osamdesetih i prve polovine devedesetih godina, knjiga Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine detaljno analizira kako je nastala Antibirokratska revolucija i koje su njene posledice, zbog čega su u Srbiji krajem osamdesetih odložene društvene i političke promene, kao i na kojim je osnovama nastala srpska opozicija početkom devedesetih godina. Knjiga Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine je dragoceno i neophodno svedočanstvo o istoriji čiji smo svedoci.

Podelite sa prijateljima:
Share