Sabrana dela Radoja Domanovića – promocija knjige

Sabrana dela Radoja Domanovića

Sabrana dela Radoja Domanovića biće predstavljena 29. februara u 19 časova u Muzeju nauke i tehnike (Skender begova 51, Beograd).

Sabrana dela Radoja Domanovića priredila je Nadežda Purić Jovanović, a prošle godine objavio Presing iz Mladenovca.

Sabrana dela Radoja Domanovića u jednoj knjizi objedinjuju pripovetke, publicistiku i dokumentarne spise.

Na promociji u Muzeju nauke i tehnike o knjizi govoriće Nadežda Purić Jovanović i Dejan Simonović. Oni će pokušati da odgovore na pitanja kakva je Domanovićeva ulica u srpskoj književnosti, ko u njoj prebiva, ko njome prolazi, ko je zaobilazi.

Pogledajte i: Portreti domaćih pisaca kroz crtež i karikaturu

„Iskustvo čitanja u 20. veku ukinulo nam je granice stvarnog i izmišlјenog, realističnog i fantastičnog, pa je moguće knjigu sabranih dela doživeti integralno, na način književno-estetski, kao roman o jednom piscu.“ – rekla je Nadežda Purić Jovanović u pogovoru knjige.

„U našim kritikama mnogi su me hvalili, a mnogi grdili. Jedni su poricali vrednost mojim satirama i humorističkim radovima, nazivajući ih ordinarnim paškvilama i običnim, nepismenim novinarskim člančićima, a u isto vreme utvrđivali kao neki moj talenat (koji naravno ‘vrlo mnogo obećava’). U drugoj vrsti moga rada, dok su drugi radili obratno i one prve hvalili gotovo do laskanja, a odricali vrednost drugima. Sve me je to naviklo da i hvale i grdnje primam podjednako, a prijatelјske zamerke, kad su iskrene, primam srcu najiskrenije, razmišlјam o njima, ali me kraj svega toga ipak mami nešto na svoju stranu, jer mnoge stvari moje koje svi hvale i po sadržini i po obliku ja lično ne cenim, a mnoge cenim ja lično, pa ma ih niko ne cenio. Ako je to mana, ja je imam.“

(Radoje Domanović, iz pisma Milanu Saviću)
Podelite sa prijateljima:
Share