Sabrana dela Aleksandra Ristovića u izdanju KC Novog Sada

Iz izdavačke radionice Kulturnog centra Novog Sada, u ediciji Kapital, koju uređuje Alen Bešić, objavljen je prvi tom Sabranih dela pesnika Aleksandra Ristovića (Čačak, 1933 – Beograd, 1994).

Knjigu su, uz Bešića, priredili Marjan Čakarević i Ana Ristović, i ona obuhvata prvih dvanaest pesnikovih zbirki: Sunce jedne sezone (1959), Ime prirode (1962), Drveće i svetlost unaokolo (1964), Venčanja (1966), Tekstovi (1969), O putovanju i smrti (1976), Ta poezija (1979), Ulog na senke (1981), Nigde nikog (1982), Gore i dole (1983), Dnevne i noćne slike (1984) i Slepa kuća i vidoviti stanari (1985).

Kako je za Dnevnik izjavio Bešić, reč je o početku kapitalnog izdavačkog projekta koji će podrazumevati objavljivanje celokupnog Ristovićevog književnog dela u tri obimna toma tokom ove i naredne godine, što će omogućiti kompletan uvid u njegovo stvaralaštvo i jedinstvenost pesničke misli i reči.

Aleksandar Ristović rođen je 1933. godine u Čačku. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, bio je profesor u čačanskoj gimnaziji, a zatim urednik u izdavačkim preduzećima Mlado pokolenje i Nolit u Beogradu.

Njegovo delo obuhvata više od dvadeset knjiga poezije; roman, knjige eseja, a bavio se i prevođenjem i književnom kritikom.

Aleksandar Ristović
Aleksandar Ristović. Foto: Caglas.rs

Dobitnik je više najznačajnijih nagrada za poeziju: Nolitove nagrade (1982), Zmajeve nagrade (1983), Oktobarske nagrade Beograda (1986), nagrade Branko Miljković (1991) i Disove nagrade (1983).

U izboru i prevodu Čarsla Simića objavljene su dve knjige Ristovićevih izabranih pesama na engleskom jeziku, a prošle godine je izašla i knjiga njegovih izabranih pesama na slovenačkom, u prevodu Uroša Zupana.

Kapitalna izdanja

Edicija Kapital Kulturnog centra Novi Sad, do sada je objavila i prvi tom Sabranih pesama Milana Milišića. I ovim izuzetno značajnim poduhvatom pružiće KCNS tokom narednih godina čitaocima mogućnost da se u potpunosti upoznaju sa najvećim imenima našeg savremenog pesništva, navodi Bešić.

Izvor: Dnevnik.rs

Podelite sa prijateljima:
Share