RUKE U RUKAMA – Svedočanstvo naročitih trenutaka

Ruke u rukama

Nova knjiga pesama Ane Ristović Ruke u rukama objavljena je upravo u izdanju Arhipelaga u prestižnoj pesničkoj ediciji Element.

– Neke od najboljih pesama koje je Ana Ristović napisala nalaze se u ovoj odlično komponovanoj knjizi – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Božović posebno naglašava celovitost knjige Ruke u rukama u kojoj pojedinačne pesme, uzete zajedno, oblikuju veću i prodornu celinu:

– Pesme u njoj su u stalnom međusobnom dijalogu, nastavljaju se i produžavaju. Otuda knjiga Ruke u rukama deluje vrlo celovito, kao niz pesama koje su suštinski povezane i u toj povezanosti ispovedaju priču modernog sveta u neprestanoj promeni. Beležeći promene tog sveta i ono što te promene izazivaju u krhkom lirskom subjektu, pesme ostaju svedočanstvo izdvojenih, privilegovanih, naročitih trenutaka koje magijski rad jezika pretvara u jedino sačuvano vreme.

Nove pesme Ane Ristović pokazuju umeće pesnikinje da od raznolikih detalja svakodnevice oblikuje upečatljive pesničke slike.

– Od prizora iz svakodnevice, kako beogradske, tako i berlinske, ali u svakom slučaju duboko proživljene svakodnevice, kao i od detalja kamernog sveta u stihovima knjige odlazi se vrlo daleko i vrlo prodorno u lirsku ekspresiju, pesničko mišljenje i metafizičke vidike. U knjizi pleni i izražena kritička intonacija. Oslonjene na proživljeno i promišljeno iskustvo, ove pesme oblikuju ubedljivu i uzbudljivu, nimalo ravnodušnu slika našeg sveta i ljudi, postupaka i namera, pritajenih zamki i velikih priča koje ga čine – naglašava Gojko Božović.

Ruke u rukama je deveta pesnička knjiga Ane Ristović. Za poeziju je dobila „Brankovu nagradu”, nagradu „Branko Miljković“, nemačku nagradu „Hubert Burda Preis“, nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“, „Disovu nagradu“ za pesnički opus i nagradu „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji. Pesme Ane Ristović prevedene su na brojne jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija. Knjige pesama ove autorke objavljene su na slovačkom, slovenačkom, nemačkom, mađarskom, makedonskom i engleskom jeziku. Njena pesma „Oko nule“ uvrštena je u pedeset najboljih ljubavnih pesama sveta po izboru žirija britanskog časopisa The Guardian.

Tokom 2018/2019. godine Ana Ristović bila je rezidencijalni stipendista nemačke DAAD fondacije, u Berlinu.

Podelite sa prijateljima:
Share