Romani Majkla Kaningema u izdanju Arhipelaga

Majkl Kaningem-Snezna kraljica

“Snežna kraljica”, novi roman Majkla Kaningema, jednog od vodećih savremenih svetskih pisaca, objavljen je u izdanju Arhipelaga, u prevodu Anike Krstić, jedno je od prvih izdanja ovog romana izvan engleskog jezika i objavljeno je svega nekoliko meseci posle američkog izdanje romana.

Kaningem na uzbudljiv način prati svoje junake u paralelnoj potrazi za smislom života između ljubavi i religije, snažnih vizija i potresnih trenutaka posle izgubljene ljubavi.

Jedan od američkih kritičara napisao je da je “Snežna kraljica” „lepa i tragična povest o ljubavi koja ponovo dokazuje da je Kaningem jedan od velikih romanopisaca svoje generacije“.

Arhipelag je objavio i prethodni roman Majkla Kaningema “Dok ne padne noć” koji je imao veliki uspeh kod naših čitalaca. Junaci u romanu “Dok ne padne mrak” u svojoj svakodnevici otkrivaju sile za koje su mislili da više ne postoje i iz bezlične običnosti upadaju u vrtlog strasti i iskušenja, saznajući mnogo i o sebi i o drugima.

Kaningem ispisuje uzbudljive priče o svakodnevnom životu, priče pune dinamike i potresa, najrazličitijih avantura i preokreta.

Kaningem, dobitnik Pulicerove nagrade za književnost, pisac je slavnog romana “Sati” o sudbini Virdžinije Vulf, po kom je snimljen i istoimeni slavni i višestruko nagrađeni film Stivena Daldrija sa Nikol Kidmen u glavnoj ulozi.

Rođen u Sinsinatiju, u Ohaju (1952), Majkl Kaningem je odrastao u Pasadeni, u Kaliforniji. Završio je englesku književnost na Univerzitetu Stenford. Trenutno je profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Jejl. Po svom romanu “Dom na kraju sveta” napisao je scenario za istoimeni film. Za roman “Sati” dobio je Pulicerovu nagradu za prozu i Nagradu PEN/Fokner. Uredio je knjigu poezije Volta Vitmena “Zakoni za stvaranje” (2006).

Knjige Majkla Kaningema prevedene su na sve veće svetske jezike. Kaningem je veoma čitan pisac, što pokazuje i prijem njegovih knjiga u Srbiji, gde je među najčitanijim autorima Arhipelaga, saopštio je ovaj izdavač.

Podelite sa prijateljima:
Share