Roman ZBUNJENOST R. Pauersa u izdanju Derete

Roman Zbunjenost Ričarda Pauersa nedavno je objavljen u izdanju IK Dereta. Knjigu je sa engleskog prevela Milica Kecojević.

Roman Zbunjenost

Ljubitelji Ričarda Pauersa znaju da je ekološka degradacija za ovog autora jedan od ključnih književnih motiva, ali za razliku od Šume nad šumama, roman Zbunjenost nam o toj temi pripoveda iz jednog sasvim novog, intimnog ugla – kroz prizmu dečaka Robina i njegovog oca Tea.

Nakon što je u tragičnoj saobraćajnoj nesreći ostao bez supruge, astrobiolog Teo se sam stara o ovom neobičnom devetogodišnjaku, prirodoljupcu i borcu za ugrožene životinjske vrste, čija dijagnoza varira od Aspergerovog sindroma preko opsesivno-kompulzivnog poremećaja do poremećaja pažnje. Zbog Robinovih nekontrolisanih reakcija i sve žešćih izliva besa, njegov otac je pod velikim pritiskom škole i ministarstva da ga podvrgne terapiji psihoaktivnim lekovima. Rešen da to po svaku cenu izbegne, Teo će uključiti sina u eksperimentalni program tzv. dešifrovane neuroterapije, gde će ga učiti emocionalnoj samokontroli koristeći snimljene otiske mozga njegove pokojne majke, i same nekada velike zaštitnice prirode.

Uz očaravajuće opise prirode na našem i drugim svetovima, Zbunjenost predstavlja najnoviji i najdirljiviji Pauersov roman do sada, nežnu priču o dečaku koji se zalaže za našu ugroženu planetu podjednako strastveno kao što bismo i mi sami morali.

Ričard Pauers (1957) smatra se jednim od najznačajnijih savremenih američkih romanopisaca i esejista. Studirao je fiziku na Univerzitetu u Ilionisu, da bi se potom prebacio na studije engleskog jezika. Osamdesetih je neko vreme radio kao programer, a nakon toga se posvetio pisanju. Međutim, ljubav prema prirodnim naukama uvek je prisutna u njegovim delima kroz motive veštačke inteligencije, virtuelne stvarnosti, uticaja industrije na prirodu itd.

Dosad je napisao trinaest romana. Dobitnik je mnogih nagrada, uključujući Pulicerovu nagradu 2019. za roman Šuma nad šumama (Dereta, 2020), Nagradu „Džejms Fenimor Kuper” za najboju istorijsku fikciju (roman Gain), Nacionalnu nagradu za najbolju knjigu (roman The Echo Maker).

Podelite sa prijateljima:
Share