Roman SVAKO OBEĆANJE A. Bajanija u izdanju Derete

Izdavačka kuća Dereta upravo je objavila roman Svako obećanje čiji je autor italijanski pisac Andrea Bajani. Ovaj hrabar i iskren roman o tome šta znači biti čovek u savremenom svetu, sa italijanskog na srpski je prevela Gordana Subotić.

roman Svako obećanje

Svake večeri, Pjetro u iščekivanju stavlja uvo na Sarin stomak, da čuje da li nešto raste unutra. Njegova nada se pretvara u očaj svaki put kada shvati da Sara nije trudna. Jednoga dana, ona nestaje. Sve što ostavlja za sobom jeste poruka u kojoj piše: Zvala je tvoja majka, Mario je mrtav. Ko je Mario?

Ako je, kako piše Tolstoj, svaka nesrećna porodica nesrećna na svoj način, Pjetrova potvrđuje tu definiciju svojim načinom, zasnovanim na neizrečenim tajnama koje se prenose s generacije na generaciju. Mario, Pjetrov deda, borio se na ruskom frontu i vratio se toliko traumatizovan da više nikada nije mogao da živi normalnim životom, završavajući dane u specijalizovanoj ustanovi i potpuno odvojen od porodice. U život svog unuka vraća se tako što umire, i to istog onog dana kada Pjetrova partnerka Sara odlazi, ostavljajući ga da se nosi s ruševinama njihove veze i sa svim razlozima za njihov brodolom – onim očiglednim, i onim skrivenim.

Putovanje koje sledi, u Rusiju, i unazad, u prošlost, ispunjeno je pričama koje Mario nikada nije ispričao. I upravo tu, između starih fotografija i borbenih mapa, između sadašnjosti i prošlosti, Bajani ukršta tajne svih svojih junaka, žrtava tektonskih potresa istorije.

Tako ovo putovanje, sastavljeno od stvarnosti i sećanja, postaje nit koja ocrtava smisao romana: povratak u prošlost kako bi se pronašla hrabrost da se krene napred. Istančanim stilom, poetično, ali napeto i jasno, Andrea Bajani u svom romanu pripoveda o odgovornosti i tragediji pamćenja.

Prošle godine Dereta je objavila Bajanijevu Knjigu o kućama, koja pripoveda o putovanjima kroz promene, prostore, govori o mestima iz kojih dolazimo i u kojima živimo, o kadru koji menja tok istorije i poljupcu ukradenom iza zavese.

Nagradna igra:
Poklanjamo roman Svako obećanje

Povodom izlaska romana Svako obećanje Andera Bajanija, Izdavačka kuća Dereta odlučila je da obraduje čitaoce portala Sinhro.rs i pokloni dva primerka knjige.

Da biste učestvovali u igri i postali jedan od srećnih dobitnika, potrebno je da nam ispod ovog teksta u komentarima ostavite odgovor na pitanje: koja vam je omiljena knjiga sa temom putovanja, bilo kroz prostor i mesta ili sećanja i vreme?

Igramo se do nedelje 7. aprila. Dobitnike knjiga odredićemo, kao i do sada, slučajnim izborom pomoću aplikacije Random.

  • Napomena: knjige šaljemo samo na teritoriji Republike Srbije.

Andrea Bajani (1975, Rim, Italija) nagrađivani je i svestrani italijanski pisac, novinar i prevodilac. Piše za pozorište, radio i list La Reppublica. Autor je brojnih romana: Cordali saluti (2005), Mi spezzo ma non m’impiego (2006), Domani niente scuola (2008), Mi riconosci (2013), La vita non è in ordine alfabetico (2014), Un bene al mondo (2016), kao i zbirke poezije Promemoria (2017).

Andrea Bajani. Foto: Wikipedia, 2009.

Nakon objavljivanja romana Se consideri le colpe (2007), dobio je brojne značajne književne nagrade (SuperMondello, Brancati, Recanati, Lo Straniero).

Roman Svako obećanje (Dereta, 2024) je osvojio najstariju italijansku književnu nagradu Bagutta.

Ova jedinstvena knjiga u prostoru romana proizvodi neku vrstu koncentrisane ljudske komedije koja se čitanjem širi i ispunjuje, stvarajući narativni univerzum u razvoju… Veoma posebna priča, čije teme podsećaju na velike klasike.

Antonio Tabuki

Od 2017. godine jedan je od urednika u izdavačkoj kući Bollati Boringhieri. Knjiga književne kritike u kojoj se analizira njegov rad, pod naslovom Andrea Bajani. Geografija tame, čija je autorka Sara Sikuro, objavljena je 2019. godine.


EDIT: 8.4.2024.

Hvala svima na učešću! Ovog puta srećni su bili 1. i 7. komentar. Srećnim dobitnicima čestitamo i očekujemo da se jave. Pratite Sinhro.rs, čitajte dobre knjige. Svaka knjiga ima dve priče!

Podelite sa prijateljima:
Share

25 Comments on “Roman SVAKO OBEĆANJE A. Bajanija u izdanju Derete”

  1. Duga gravitacije – Tomas Pinčon. Putovanje i kroz prostor i kroz sećanja i kroz vreme- sve u jednom.

  2. Robunzon Kruso. U osnovnoj nisam mogla da je smislim, ali na fakultetu sam je strašno zavolela.

Comments are closed.