Roman o Tesli V. Pištala preveden na još pet jezika

Jedan od najprevođenijih srpskih romana današnjice Tesla, portret među maskama Vladimira Pištala, tokom 2022. godine preveden je na još pet svetskih jezika (kineski, nepalski, italijanski, albanski i indijski malayalam jezik). Pištalov roman o Tesli je do sada prevedena na 20 svetskih jezika. U SAD imala je tri izdanja a u Turskoj čak 19.

Roman o Tesli

Roman Tesla, portret među maskama u Srbiji ostvario je nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, u Turskoj se prodao u preko 90 000 primeraka, u SAD je doživeo čak tri izdanja, a do sada je preveden na 20 svetskih jezika. Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser.

Svet se manje promenio od Platona do Teslinog rođenja nego od Teslinog rođenja do njegove smrti. Teško je ne biti fasciniran pričom o istorijskom iskoraku od homerskog guslara do letenja na plavom zraku energije – za samo jedan ljudski vek! Ovaj roman kombinuje fresku i ikonu, sagu i intimu. Teslina biografija je nadahnuta hronika jedne od najvećih promena u ljudskoj istoriji, u nekoliko zemalja, na dva kontinenta.

Povest o Tesli je priča o povesti epohe. U Budimpešti je stavljao gumu ispod kreveta da izbegne vibracije. Bio je simbolist i dekadent pre Dežesenta i barona De Monteskjea. U grozničavoj nesanici i bljesku munje u laboratoriji, bio je futurist pre Marinetija. Metro ispod grada i reklame na krovovima, njegova su dela. Čaplinov skitnica Šarlo je podsećao na njega, kad je kopao rovove. Federsen, Fric Langov gospodar Metropolisa, je opet – bio on. Ludi naučnik sa njegovim kalemovima u filmu o Frankenštajnu je bio on. Besprekorno obučeni aristokrat sa zaliscima koga je igrao Bela Lugoši je, po svojoj eleganciji i maniru, bio on. Zar nije on, pre Bretona, osluškivao geomagnetski puls Zemlje? Zar nije Orson Vels plašio ljude njegovim zrakama smrti?

Pred čitaocem je najubedljivija biografija jedinog gromovnika među ljudima. Teslina intrigantna i harizmatična pojava neprestano privlači pažnju stručnjaka, očarava poštovaoce i inspiriše nova otkrića i umetnička uobličenja lika naučnika jedinstvenog duha. Vladimir Pištalo u svojoj najnovijoj knjizi ispisuje romansiranu biografiju Nikole Tesle, oslanjajući se na dokumentovane činjenice, ali ih nadograđuje literarnom projekcijom portreta privatne ličnosti ovog velikana. Teslin lik se odražava u Pištalovom ogledalu u različitim razdobljima života, u ključnim trenucima koji će odrediti njegov put u karijeri i ličnom životu, okružen šaradom raznolikih aktera i okolnosti i sopstvenim sećanjima, prikazama i demonima.

Roman o Tesli

Pištalo je životopis genijalnog inovatora ispričao u vidu triptihona (Mladost, Amerika i Novi vek). Povest o odrastanju i školovanju junaka dopunjena je iseljeničkim zapisima koji u pozadini Teslinih stremljenja ocrtavaju sve slojeve društva u Novom svetu u vreme velikih lomova i ratova, ekspanzije tehničkih otkrića i zastrašujuće moralne erozije, što delu daje prizvuk socijalno-istorijskog romana.

Pištalovo delo je roman, a ne naučnopopularna biografija poznate ličnosti, iako ga je pisac gradio na činjenicama iz Teslinog naučnog i ličnog života. Surovo bez ulepšavanja, dirljivo bez patetike, sa pravom merom realnog i domaštanog da bi se opisao (ako se već ne može do kraja objasniti) taj „lijepi fenomen“ Tesla, odlične su preporuke za Pištalov roman o vitezu od munje posle čijeg bljeska svet više nije isti, saopštila je Agora.

Na pitanje šta je njemu lično najuzbudljiviji momenat u biografiji Nikole Tesle, Vladimir Pištalo odgovara:
Trenutak kada je stvarao munje i gromove. To je, kao što znamo, bilo u Kolorado Springsu, a otkada je sveta i veka, verovalo se da to rade samo bogovi. Dakle, sem Tesle, munje su stvarali samo bogovi.


Vladimir Pištalo (1960) jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica (1981), Manifesti (1986), Čajevi Marsa / Noći (1986), zbirke priča Kraj veka (1990), Vitraž u sećanju (1995), Priče iz celog sveta (1997)i romani Milenijum u Beogradu (2000), Tesla, portret među maskama (2008), Venecija (2011), Sunce ovog dana, Pismo Andriću (2017). Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – Aleksandride (1999), bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele Korto Malteze (1987). Njegova knjiga eseja Značenje džokera (2019) dobila je nagradu “Meša Selimović”.

Prevedene knjige: Tesla, portret među maskama (engleski, ruski, francuski, makedonski, češki, poljski, bugarski, slovački, slovenački, mađarski, rumunski, turski, grčki, italijanski, malajalam, arapski, kineski, nepalski, albanski); Milenijum u Beogradu (francuski, italijanski, nemački, arapski, engleski, makedonski, bugarski); Aleksandrida (slovenački, arapski); Manifesti (francuski).

Kao prevodilac, dobio je nagradu „Miloš Đurić” za prevod poezije Čarlsa Simića.

Do februara 2021. živeo je u Americi gde je predavao svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets, a trenutno je upravnik Narodne biblioteke Srbije u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share