Roman Nine Savčić objavljen na ruskom jeziku

Roman Nine Savčić Vlasnik svega našeg objavljen na ruskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće Aleteja iz Sankt Peterburga i Fiks fokusa. Roman je objavljen u prevodu Sofije Alempijević.

Za roman Vlasnik svega našeg Nina Savčić je dobila Nagradu „Isidora Sekulić“ za najbolju knjigu objavljenu u 2019. godini.

Junakinja romana Vlasnik svega našeg, koji je objavljen u izdanju Arhipelaga, neočekivano dobija posao u tajanstvenom institutu na obodu Beograda. Ona u tom institutu postaje bibliotekarka na zameni. Odlazeći na posao, junakinja ubrzo shvata da je reč o posve neobičnoj biblioteci, da su ljudi koji rade u tom institutu povezani tajanstvenim vezama, a da prava priroda tog instituta njoj ostaje nedokučiva. Na tom mestu započinje košmar u kome junakinja pokušava da razluči šta je san a šta java. Vlasnik svega našeg je izvrsna i sugestivna priča o gubitku autentičnosti u svetu u kome ništa nije kao što izgleda. Čak ni knjige, čak ni biblioteke. Ulazak u sistem, oličen u ovom slučaju u institutu, jeste metafora sveta u kome živimo i u kome pokušavamo da razumemo okolnosti vlastitog života. Čitalac romana Vlasnik svega našeg suočava se s majstorskim pripovedanjem i s važnim pitanjima koje potresaju same osnove njegovog sveta. Ko je vlasnik svega našeg? Šta mi sve imamo? Čiji je naš svet? Gde smo mi u svom životu? To su samo neka od pitanja s kojima čitamo roman Nine Savčić.

Rođena u Beogradu, Nina Savčić je književnica, likovna umetnica, teoretičarka kulture i medija, dizajnerka i kolumnistkinja. Doktorirala je na smeru Teorija dramskih umetnosti, medija i kulture (FDU) s temom Teorije sitkoma (američki sitkom, 1980-2016). Objavljuje priče, pesme za decu, tekstove iz oblasti filma, književnosti, jezika. Izlagala na samostalnim i kolektivnim izložbama kolaže, asamblaže, akvarele, gvaš. Radi grafički dizajn i dizajn enterijera. Od 2013. kolumnista je dnevnog lista Danas, pisac radio-drama za decu za Prvi program Radio Beograda i stalni saradnik Nove ekonomije. Živi u Beogradu. Posle Vlasnika svega našeg, Arhipelag je objavio i roman Nine Savčić U lancima.

Podelite sa prijateljima:
Share