Roman MAGNETNO BRDO i novogodišnje darivanje

Roman Magnetno brdo Reke Man-Varheđi u prevodu Sandre Buljanović Simonović (Izdavačka kuća Heliks) živopisan je portret života mladih intelektualaca u Mađarskoj na početku 21. veka.

Roman Magnetno brdo

Enike, sociološkinja u srednjim tridesetim godinama, napušta muža, njujorškog umetnika performansa i vraća se u Budimpeštu, puna planova o budućim istraživanjima. Naoružana najsavremenijim istraživačkim metodama i teorijama, Enike namerava da napiše „monumentalnu knjigu o duši mađarskog naroda“ za koju je zasad smislila samo naslov – Beda Mađara. Bogdan Tamaš, vodeći predavač na univerzitetu, intelektualac ​​prve generacije, u vezi je sa Enike, kao i s Rekom, studentkinjom kojoj oboje predaju. Reka dolazi iz distopijskog komunističkog stambenog naselja, plodnog tla za neonacističke ideologije, što je igrom slučaja središte Bogdanovog istraživanja.

Magnetno brdo je mnogo više od romana koji se dešava u univerzitetskom svetu: kroz izazove s kojima se nose glavni likovi, prepoznajemo nekoliko slojeva savremenog mađarskog društva, svaki sa svojim posebnim miljeom, istorijom i predrasudama, od levičarskih liberalnih intelektualaca i aristokratskih porodica do prve generacije intelektualaca iz provincije, kao i marginalizovanih grupa. Ovaj izuzetno čitljiv, često delikatno duhovit i ironičan roman dotiče se brojnih pitanja – od ženskog identiteta do jaza između teorije i prakse, kao i između sveta iz perspektive zapada i Mađarske.

Bliži se Nova godina a mi nastavljamo akciju darivanja knjiga u saradnji sa Izdavačkom kućom Heliks i poklanjamo vam dva primerka knjige Magnetno brdo. Knjigu možete dobiti ako nam u komentarima ispod ovog teksta, do četvrtka 29. decembra, ostavite odgovor na pitanje koja knjiga vam je obeležila 2022. godinu, šta je najbolje što ste pročitali ove godine. Dobitnike ćemo odrediti slučajnim izborom pomoću aplikacije Random. Knjige šaljemo samo na teritoriji Republike Srbije.

Roman Magnetno brdo doneo je književnici Reki Man-Varheđi prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost 2019. godine.

Reka Man-Varheđi je rođena u Rumuniji, odakle se preselila u Mađarsku nakon pada komunističkog režima. Radi u izdavačkoj kući kao urednik dečje književnosti. Reka je napisala i dve dečje knjige, knjigu za omladinu i roman Magnetno brdo (2018), za koji je dobila Nagradu Evropske unije za književnost. Dobitnica je i Nagrade za književnost Udruženja mladih autora Mađarske i Nagrade Deri Tibor.

Podelite sa prijateljima:
Share

20 Comments on “Roman MAGNETNO BRDO i novogodišnje darivanje”

 1. Bilo je dosta dobrih knjiga, ali bih izdvojila Veliki Juriš, Slobodana Vladušića. To je najbolja koju sam ove godine pročitala. A 2022. mi je obeležila moja knjiga (Štalag lllB), koju sam promovisala u 2022.

 2. Najbolja knjiga koju sam pročitao ove godine je Veštica, makedonskog pisca Venka Andonovskog.
  Dopada mi se postmodernističko igranje sa formom romana.

 3. Bilo je lepih knjiga ove godine koje sam procitala,izdvojila bih Dnevnik druge zime,Srdjana Valjarevica i Bajni svete ,gde si ti ,spisateljice Sali Runi

 4. Roman „Kao na leđima delfina” Petra Ivkovića mi je obeležila 2022. godinu (kad volem kad neko uspe da doživljaj muzike pretoči u „puke” reči).

  Najbolje što sam pročitala ove godine (do sada, možda se promeni stanje na tabeli u narednih nekoliko dana) je „Živa planina” Nan Šeperd.

 5. Od mnogih dobrih izdvajam Fafarikul, Đurđice Ćilić. Podsetnik koje su prave vrednosti za koje treba živeti.

 6. Knjiga, koja mi je najviše značila u 2022.godini, je zbornik kratkih priča “Belgradijana-beogradski muzej priča” u kojoj je objavljena i jedna moja priča. Izdavač Udruženje Alia Mundi iz Beograda. 59 odabranih priča prikazuju iz različitih uglova i stilova istorijski značaj Beograda, lepotu tajanstvenog grada kao i različite sudbine likova kako stvarnih tako i izmišljenih.

 7. “Sveta ljubav” Milovan Vitezović
  Svima sam je preporučila!
  Vodila sam evidenciju od 8.mjeseca do 12.sam pročitala 20 knjiga !

Comments are closed.