Roman Lasla Blaškovića nominovan za Nagradu „Jasna Poljana“

Roman Lasla Blaškovića Mrtva priroda sa satom nominovan je za Nagradu „Jasna Poljana“ u kategoriji „Svetska književnost“. Nagradu „Jasna Poljana“ dodeljuju Spomen muzej Lava Tolstoja i kompanija Samsung Electronics.

U širi izbor knjiga koje konkurišu za ovo prestižno priznanje, najvažniju književnu nagradu koja se u Rusiji dodeljuje za najbolju knjigu prevedenu na ruski jezik, uvrštene su ukupno 43 knjige pisaca iz 20 zemalja.

Mrtva priroda sa satom

U širem izboru za Nagradu „Jasna Poljana“ nalaze se samo dva pisca iz slovenskih zemalja – iz Srbije i Poljske. Pored romana Lasla Blaškovića, u širem izboru je i roman nobelovke Olge Tokarčuk Vuci svoje ralo po kostima mrtvih.

U širem izboru nalaze se knjige nobelovca Mo Jana, Džonatana Frenzena, Danijela Kelmana, Sali Runi, Džulijana Barnsa, Džefrija Judžinidisa, Dženi Erpenbek, Bendžamena Vuda, Pola Ostera, Vjeta Tana Nguena, Oušena Vuonga, Frančeska Pikola, Rolana Sensebajeva, ali i pisaca kao što je Džoan Rouling, Elena Ferante ili Fredrik Bakman.

O širem izboru za Nagradu „Jasna Poljana“ u kategoriji „Svetska književnost“ odlučuju odabrani stručnjaci: književni kritičari, prevodioci i izdavači. O užem izboru i dobitniku nagrade odlučuje žiri na čijem je čelu Vladimir Tolstoj, dok su članovi pisci i književni kritičari Pavel Basinski, Aleksej Varlamov, Jevgenij Vodolazkin, Valentin Kurbatov i Vladislav Otrošenko.

Dobitnik Nagrade „Jasna Poljana“ u kategoriji „Svetska književnost“ prima milion i dvesta hiljada rubalja, dok prevodilac nagrađene knjige dobija nagradu u iznosu od 500 hiljada rubalja. Ime laureata biće objavljeno u oktobru, kada se tradicionalno dodeljuje Nagrada „Jasna Poljana“.

Nagrada „Jasna Poljana“ prvi put je dodeljena u kategoriji „Svetska književnost“ 2015. godine. Njeni dosadašnji dobitnici su Rut Ozeki, Orhan Pamuk, Mario Vargas Ljosa, Amos Oz, Hernan Rivera Leteljer i Patrisija Danker. Prema mišljenju ruskih medija i književnih kritičara, širi izbor za Nagradu „Jasna Poljana“ je „pouzdan navigator na polju savremene svetske književnosti“.

Nagrada „Jasna Poljana“, najveća godišnja književna nagrada u Rusiji, dodeljuje se za najbolju knjigu ruskog pisca od 2003. godine.

Rusko izdanje romana Lasla Blaškovića Mrtva priroda sa satom objavljeno je početkom prošle godine u izdanju Izdavačkog centra „Rudomino“ iz Moskve u prevodu Jelene Šagalovič. Roman Lasla Blaškovića Mrtva priroda sa satom govori o sudbini i umetnosti slikara Bogdana Šuputa, saputnika i svedoka srpskog slikarskog modernizma. Roman obuhvata prvu polovinu XX veka i njegove devedesete godine, kada se pripovedač upušta u potragu za slikama i životom tragičnog umetnika. Šuput je rođen 1914. godine, ubijen je za vreme fašističke racije u Novom Sadu 1942, a potraga za njegovim slikama i za svedočenjima o njegovom životu otpočinje 1993, u vreme velike društvene agonije u Srbiji i na čitavom prostoru Balkana.

Pre romana Mrtva priroda sa satom, na ruskom jeziku objavljen je i Blaškovićev roman Madonin nakit u okviru ruskog izdanja edicije 100 slovenskih romana.

Podelite sa prijateljima:
Share