Roman JEZERO – promocija i gostovanje Bjanke Belove

roman jezero

Roman Jezero, češke autorke Bjanke Belove i u prevodu Tihane Hamović objavila je nedavno Izdavačka kuća Heliks. Autorka je za ovaj roman, pored nekoliko važnih nacionalnih nagrada, dobila i prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost 2017. Zahvaljujući tome, čitalačka publika širom Evrope može da se upozna sa, kako kritičari navode, jednom od najvažnijih savremenih evropskih spisateljica.

Jezero je, najprostije rečeno, jedan začudan i veoma dubok i uticajan roman. Narativ prati duhovni razvoj i potragu za istinskim smislom u životu dečaka Namija, kao i granične pustolovine kroz koje on prolazi u potrazi za svojim korenima, identitetom i za svojom majkom. Jedino detinje sećanje koje na nju ima je jedan dan proveden na plaži sada već gotovo isušenog jezera, i na njen mio glas i crveni kupaći kostim. To sećanje Nami duhovito naziva sećanjem na „tri crvena trougla“.

Namijev život i sudbina nisu ugodni ni lepi, on ne proživljava spokojno detinjstvo, i čitaocu su surove okolnosti njegovog života potanko predstavljene. Prelazak u period dečaštva, njegov polazak u školu, kao i sve one faze u životu deteta koje bi trebalo da su pune lepih uspomena, kod Namija, ali i kod druge dece u ovom „ribarskom selu na kraju sveta“ nisu nimalo ružičaste. Svi muškarci u selu su pijani ribolovci koji se bore ne samo sa okrutnim vodama, već i sa sopstvenim demonima. Žene su tu da brinu o njima i o deci koja mahom imaju ogromne neizlečive ekceme po telu.

Jedan takav ekcem ima i Zaza, devojčica u koju se Nami zaljubio. Ali, autorka ni u ovom segmentu Namijevog života ne ostavlja prostora za poneki lep događaj. U jednoj bezazlenoj dečjoj šetnji Namija i Zazu presreću ruski vojnici i dok Nami posmatra oni siluju nesrećnu devojku. Taj događaj je Namiju ostavio veliku ranu, sramotu i osećaj beznadežnosti i nemoći, te će se pojavljivati kroz čitav roman kao duh koji Namija svuda prati.

Takođe surovo i okrutno, Nami je od lokalnih nasilnika saznao da je i on sam tako nastao – tako što mu je majka bila silovana prostitutka iz obližnje birtije. Nakon tog saznanja i nakon što su mu je baba „predata kao žrtva Duhu jezera“ a njegovu kuću okupirala porodica sa trorukim detetom, Nami je odlučio da ode daleko, čak u Glavni grad, i da tamo pronađe svoju majku.

To putovanje neće za njega biti nimalo lako ni prijatno. Sa samo jednim starim dedinim kaputom Nami je krenuo u potragu bez ijednog aduta, bez bilo kakvog traga koji bi ga naveo ka bilo čemu. Gotovo nemoguć zadatak koji je sebi postavio Nami će, opet uz pomoć izvesne više sile sudbine, na svojstven način uspeti da reši.

Roman Jezero je filmična, naturalistička pripovest o jednom urušenom socijalnom sistemu, o još razrušenijim pejzažima i o jednoj osetljivoj duši koja traga za smislom i identitetom. Atmosfera i narativ ovog romana su turobni, telesni i surovi; karakteri su groteskni i sirovi, uglavnom svedeni na bedu i osnovne životne instinkte. No, ujedno ovaj roman je potresan i dirljiv, u svojoj srži lep i pun istine, univerzalne i ljudske, životne istine.


Gostovanje Bjanke Belove

U utorak 17. septembra u 18h, zajedno sa autorkom, Bjankom Belovom, IK Heliks predstaviće čitaocima roman Jezero. Promocija će se održati u Biblioteci grada Beograda (Rimska dvorana). O knjizi će govoriti govoriti: Bjanka Belova – autorka knjige, Petra Feikova – konzulka i diplomata zadužena za kulturu u Ambasadi Češke Republike, Sanja Milić – književna kritičarka i urednica u Radio Beogradu, Tihana Hamović – prevoditeljka i Katarina ješić – urednica u Izdavačkoj kući Heliks.


Podelite sa prijateljima:
Share