Roman CRNA PTICA – najbolja knjiga namenjena mladima

Roman Crna ptica Aleksandre Jovanović u izdanju Kreativnog centra dobitnik je četrdeset druge po redu književne nagrade „Politikinog Zabavnika“ za najbolju knjigu namenjenu mladima a objavljenu u 2020. godini na srpskom jeziku.

Roman Crna ptica

Žiri u sastavu: akademik Aleksandar Kostić (predsednik), psiholog, Irena Špadijer, profesorka na Filološkom fakultetu u Beogradu, Petar Arbutina, izvršni direktor „Službenog glasnika“, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Politikinog Zabavnika“, odluku je doneo jednoglasno.

Obrazlažući odluku, Žiri je, između ostalog, zaključio da je „roman Crna ptica mlade Aleksandre Jovanović originalno delo koje uspešno spaja elemente fantastike, horora, psihološkog romana i univerzalne priče o odrastanju. To je i uzbudljivo višeslojno štivo gde se mladi suočavaju sa svetom kakav zapravo jeste, u kome i srušeni snovi umeju da iznedre nadu i ljubav…“

Na ovogodišnji konkurs prispelo je 58 naslova, a u užem izboru našli su, sledeće knjige: Crna ptica Aleksandre Jovanović (Kreativni centar), Zagrli mesec Danice Bogojević (Laguna), Sve što (ni)sam znala Dragane Mladenović (Kreativni centar), Odbegla mama Snežane Gnjidić (Klet), Upomoć, izgleda da sam se zaljubila Roberta Takariča (Laguna) i Kliše Ane Marić (Klet).

Crna ptica je zapravo je diplomski rad Aleksandre Jovanović, koja je studentkinje master studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pretočen u roman. Knjiga je namenjena starijim osnovcima, a korice je ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

Nagrada Politikinog Zabavnika ustanovljena je 1979. godine. Dodeljuje se svake godine 25. januara, na Dan Politike, za izdanja objavljena u prethodnoj godini.

Prošle godine nagradu za najbolju knjigu namenjenu mladima dobila je Sonja Ćirić za roman Neću da mislim na Prag.

Podelite sa prijateljima:
Share