Roman Bojana Krivokapića na nemačkom jeziku

Roman dobitnika Nagrade Mirko Kovač, Bojana Krivokapića, Proleće se na put sprema, objavljen je na nemačkom jeziku (Der Frühling macht sich auf die Reise), u izdanju eta Verlag iz Berlina. Roman je na nemački jezik prevela Elvira Veselinović.

Roman Proleće se na put sprema objavljen je 2017. godine u izdanju beogradske kuće Red box i sarajevskog Buybooka.

“Tko sam? Vječno pitanje. Hrabrost da se ono postavi, odlučnost da se krene u (literarnu) potragu za odgovorom, možda je put ka individualnom oslobođenju. To bi trebao biti jedan od ciljeva dobre književnosti, a u svojoj knjizi Proleće se na put sprema Bojan Krivokapić ka tom cilju korača otmjeno i lirski, duhovito i razigrano, jezički maštovito i rafinirano”, napisala je Daša Drndić o ovom romanu.

“Satovi u majčinoj sobi” na slovenačkom jeziku

“Gregor je dječak. Čak i kad odraste. Neobičan je po mnogo čemu. Konstantno ga prate bolest i smrt. Sve oko njega se osipa i raspada. Ali, Proleće se na put sprema nije mračan roman. Ne može ni biti kad ga pripovijeda Gregor. Optimista bez igdje ičega. Samo je u takvom liku Krivokapić mogao razigrati svoj talent za detalj i atmosferu. Samo je u njegov pogled mogao upisati ljepotu svijeta u nestajanju”, reči su Lejle Kalamujić o ovoj knjizi.

Pisan fragmentarno, ovaj roman donosi priču o Gregoru, dečaku-čoveku kroz kojeg kroz polifoniju progovaraju različiti likovi i njihove transgeneracijske priče – o siromaštvu, nepravdi, borbi, bolesti, smrti, preživljavanju, ljubavi. Likovi, iako identitetski različiti, slični su u svojoj osiromašenosti i rastrzanosti, njihov dah je sve kraći, životi im trepere, a snovi se sve češće stapaju sa zbiljom.
Ovo je roman o dečaku koji je voleo da plete, o desetak baba od kojih su neke motale duvan i decenijama gledale u more, o bolnicama, smokvama u Skadru, o Istri, kolonistima, Jugoslovenima, o izmicanju tla pod nogama, o borbi – za bolji život.

Bojan Krivokapić
Bojan Krivokapić

Bojan Krivokapić (1985), objavio je knjigu kratke proze Trči Lilit, zapinju demoni (2013), zbirku poezije Žoharov let (2014), roman Proleće se na put sprema (2017) i zbirku pesama Gnezdo dečaka (2019). Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012), Edo Budiša (Pazin, 2014) Biber (Beograd-Sarajevo, 2021) i Lapis Histriae (Umag, 2021), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013). Za roman Proleće se na put sprema godine 2018. dobija Nagradu Mirko Kovač za najbolje delo mladog autora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Književni tekstovi su mu prevedeni na italijanski, nemački, mađarski, albanski i engleski jezik. Član je Srpskog književnog društva. Vodi radionice kreativnog pisanja. Živi u Novom Sadu. Zvanični sajt: bojankrivokapic.com

Podelite sa prijateljima:
Share