Roman BADEM: priča o ljubavi i prijateljstvu u izdanju Derete

Nedavno je u izdanju IK Dereta objavljen roman Badem Vonpjong Son. Nagrada za književnost za mlade „Čangbi“, 2016, i Nagrada japanskih knjižara za 2020. godinu.

Roman BADEM

Junđe je rođen s poremećajem zvanim aleksitimija – nemogućnošću da se odrede i izraze osećanja. On nema prijatelje – dve žlezde u obliku badema, koje se nalaze duboko u njegovom mozgu, pobrinule su se za to – ali njegove majka i baka nisu uznemirene zbog njegovog stanja. Njihov dom iznad mamine knjižare ukrašen je raznobojnim porukama koje ga podsećaju kada da se nasmeje, kada da kaže „hvala“… Junđe odrasta zadovoljan, čak i srećan, sa svojom malom porodicom, u ovom tihom, sigurnom okruženju.

Međutim, na Badnje veče, Junđeov šesnaesti rođendan, šokantan čin nasumičnog nasilja potresa njegov svet, ostavljajući ga potpuno samog. Tražeći način da se izbori s gubitkom, Junđe se povlači u izolaciju, sve dok problematični tinejdžer Gon ne stigne u njegovu školu i ne počne da ga maltretira.

Pa ipak, mučitelj i žrtva otkrivaju da imaju više zajedničkog nego što su mislili. Gon je zbunjen Junđeovom ravnodušnom smirenošću, dok Junđe misli da bi, ako bolje upozna temperamentnog Gona, mogao naučiti kako da doživi prava osećanja. Privučeni radoznalošću, njih dvojica sklapaju prijateljstvo. Dok Junđe počinje da otvara svoj život za nove ljude, uključujući i jednu devojku, nešto se u njemu polako menja. Kada se Gon iznenada nađe u životnoj opasnosti, Junđe je taj koji će izaći iz svoje zone komfora kako bi mu pomogao.

Zadivljujuća priča o tome kako ljubav i prijateljstvo mogu zauvek da promene život prodata je u preko milion primeraka u Južnoj Koreji, a adaptirana je i u predstavu i mjuzikl.

Ljubitelji romana Čudo, R. H. Palasio, i Neobičan događaj sa psom u noći, Marka Hadona, voleće ovu ekscentričnu, rezonantnu, duhovitu i dirljivu priču.

Podelite sa prijateljima:
Share