Rezultati konkursa za otkup knjiga za biblioteke Srbije

Na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture za otkup knjiga za biblioteke od ponuđenih 2.823 naslova prošlogodišnje produkcije od 164 izdavača, odabrano je 2.442 naslova. Od ovog broja izabranih knjiga 40 odsto spada u takozvani obavezni otkup, preostalo na spisku biraju same biblioteke, odlučujući i o broju primeraka, prenose Večernje novosti.

O izboru je odlučivala komisija u sastavu Aleksandar Jerkov (predsednik), Vladimir Šekularac, Časlav Koprivica, Slobodan Reljić i Predrag J. Marković. Kao i prethodne godine, naklonost komisije nisu dobili domaći hit pisci. Od po pet predloženih naslova Isidore Bjelice i Ivane Kuzmanović nije odobren nijedan, kao ni po četiri knjige Jelene Bačić Alimpić i Mirjane Bobić Mojsilović, tri Vanje Bulića i jedna Vesne Dedić.

Očekivano, i ove godine najbolje je prošla “Laguna” čijih će se 248 naslova naći na policima biblioteka. Sledi “Vulkan” sa 130, “Službeni glasnik” – 110, “Kreativni centar” – 78, “Pčelica” – 76, “Lom” – 73, “Kosmos” – 72, “Tanesi” – 64, “Buk bridž” – 56 i “Geopoetika” sa 55 knjiga.


Pogledajte i >> Popis izdavača sa popisima izabranih knjiga objavljenih 2017. godine za otkup knjiga u bibliotekama


Ukupni budžet za ovogodišnji konkurs iznosi 98.380.000 dinara, što je tri miliona više nego prošle godine. Biblioteke su imale rok da pošalju svoje izveštaje do 8. juna, a nakon toga sledi obrada podataka, rekli su za “Novosti” u Ministarstvu kulture.

Ako se ima u vidu broj otkupljenih naslova najbolje su prošli pisci knjiga za decu. Apsolutni rekorder je Slobodan Stanišić, autor kratkih ilustrovanih pripovesti o ličnostima i događajima iz srpske istorije. Komisija je na spisak uvrstila 30 njegovih knjiga, a po broju dečjih knjiga za otkup za njim slede Simeon Marinković (15) i Uroš Petrović (10).


Pročitajte >> Lista 10 najčešće pozajmljivanih knjiga u javnim bibliotekama Srbije


Prvi put se na rang-listi pisaca sa najviše izabranih dela našao Vladeta Jerotić sa 20 knjiga iz oblasti religije, psihoterapije i filozofije. Slede ga reizdanja Branka Ćopića (13 naslova), Borislava Pekića (10), Ive Andrića (10), Dostojevskog (10), Bojana Ljubenovića (10), Branislava Nušića i Harukija Murakamija (po 9), Dejvida Valijamsa i Eriha Froma (po 8), Berharda Tomasa, Vladimira Pištala i zaboravljenog pisca istorijskih romana Slavomira Nastasijevića (po 7).

“Geopoetika” je jedini izdavač čija je celokupna predložena prošlogodišnja produkcija ujedno i prihvaćena – 55 naslova. Na spisku odabranih knjiga, komisija je zvezdicom obeležavala one koje se nalaze u obaveznom, “sigurnom” otkupu. I ovde je najuspešnija “Laguna” sa 16 naslova, slede “Službeni glasnik” (13), IC Matice srpske (10), “Geopoetika”, “Akademska knjiga”, “Buk bridž” i “Arhipelag” (9), “Klio” i “Dereta” (6).

Podelite sa prijateljima:
Share