Rezultati konkursa za neobjavljen rukopis GOLUB 2023.

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora u junu 2023. godine raspisala je konkurs za izdavanje prve knjige autora do 40 godina u ediciji Golub. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom, a konkurs je zaključen 31. jula 2023. godine.

GOLUB 2023

Na konkurs je pristiglo 23 rukopisa. Žiri u sastavu Danijela Repman, Danilo Lučić i Dragan Babić napravio je uži izbor od pet rukopisa:

Makulatura desetice Olivere Marić
Ne treba mi more. Treba mi okean Svetlane Ćuk Đekić
Propovetke Dragana Žuljevića
Priče o životu, smrti i ponečemu između Mladena Živkovića
Svi smo se rodili ljubomorni na ptice Ksenije Golubović.
 
U narednoj seriji razmatranja, žiri je odlučio da nagradu Golub za 2023. dodeli rukopisu Makulatura desetice Olivere Marić. Nagrada se sastoji iz objavljivanja knjige i diplome. 

Rukopis Makulatura desetice je zbirka priča na granici kompleksnijeg konceptualnog štiva ili zbirke ulančanih priča koja se zasniva na dve tematsko-motivsko i simbolično-idejne ravni. S jedne strane, već naslovnom frazom koja definiše tekst kao „makulaturu“, odnosno odbačenu štamparsku hartiju koja je svedena na iskorišćene i odbačene tabake bez vrednosti, autorka se auto-ironijski okreće ka svom pripovednom glasu i kreće iz „nulte“ pozicije da bi svakom novom celinom dodavala novu vrednost rukopisu. Uz to, ona se, s druge strane, opredeljuje da istražuje odavno poznate koncepte smrtnih grehova i biblijskih zapovesti, ali, kako se i očekuje od mladih autora savremene produkcije, to čini iz iščašenog ugla i novog rakursa. Autorkini junaci već se nalaze svuda oko nas, ali im ovi tekstovi daju novu vidljivost, dok rečenična struktura, organizaciona šema i minuciozna karakterizacija preporučuju rukopis čitalačkoj i kritičarskoj pažnji.


Olivera Marić (Novi Sad, 1988), završila je osnovne studije iz oblasti turizma na Prirodno-matematičkom fakultetu, a master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer Primenjeno pozorište. Trenutno predaje engleski jezik. U slobodno vreme glumi, piše i vozi bicikl. Inspiraciju nalazi u (među)ljudskim odnosima, te komunikaciji ili njenom odsustvu. Voli Dunav, more, vodu, tok. Plaši se uholaža i besmisla. Živi u Novom Sadu.

Podelite sa prijateljima:
Share