Rezultati konkursa „Poezija vinom obojena” 2023.

Na konkurs za pesmu o ljubavi i vinu, pod geslom „Poezija vinom obojena” u organizaciji NVO Informa i GB Karlo Bijelicki” u Somboru, ove godine stiglo je više od 140 pesama od 119 autora iz Srbije i drugih zemalja.

Poezija vinom obojena

Stručni žiri u sastavu: Dragan Babić, Goran Malbaša i Saša Radojčić (predsednik), doneo je 11. 8. 2023. jednoglasnu odluku o širem izboru autora u konkurenciji za nagrade. 

To su: Aleksandar Gabona, Aleksandra Vujisić, Dragan Veličković, Ivana Milankov, Jelena Đorđević, Jovana Simić Rusa, Marija Lazarević, Olivera Marić, Renata Cvetkov, Silvana Marijanović, Tatjana Lekić i Čedomir Janičić. Posle još dva kruga vrednovanja, stručni žiri je jednoglasno odlučio da dobitnici nagrade na konkursu „Poezija vinom obojena 2023” budu sledeći autori:

Silvana Marijanović, pesma „U vinograde”, prva nagrada;
Ivana Milankov, pesma „Za moj imendan”, druga nagrada;
Olivera Marić, pesma „U odsustvu”, treća nagrada;
Aleksandar Gabona, pesma „Vino i voda”, posebna nagrada.

Žiri je zaključio da je istrajnost organizatora konkursa počela da donosi plodove, i da ovaj pesnički konkurs svake godine raste ne samo brojem prijavljenih autora i njihovih radova, već i kvalitetom. Najava tog kvalitativnog skoka mogla se videti još prošle godine, kada je prvonagrađeni autor bio Petar Matović, jedan od najvažnijih mlađih pesnika u Srbiji. Ove godine među prijavljenima na konkurs bilo je, po saznanjima članova žirija, najmanje 30 autora koji su objavili najmanje po jednu knjigu pesama (mnogi i više knjiga), desetak članova profesionalnih udruženja pisaca (Srpsko književno društvo, Udruženje književnika Srbije, Udruženje književnika Republike Srpske, Društvo književnika Vojvodine), a neki od učesnika su od ranije dobitnici pesničkih i književnih nagrada. Konkurs „Poezija vinom obojena” polako ulazi u glavne tokove književnosti, bar po kvalitetu radova.

Poetičko i generacijsko šarenilo donekle preslikava i četvoro nagrađenih autora. Uz Ivanu Milankov, nesumnjivo pesnikinju sa imenom koje najviše znači u književnom svetu, tu je troje mlađih autora. Mlađih, ali sa već znatnim književnim iskustvom, i važnim nagradama. 

Pobednička pesma Silvane Marijanović „U vinograde” je pesma o ljubavi (ili bi trebalo da kažemo: ljubavna pesma), o ljubavi koja prelazi prepreke i koja bi mogla da se kruniše u ambijentu jednog vinograda, gde bi se dvoje ljubavnika prepustili tome da „malo mjesec gledamo / malo grozdove slatke / jedemo”. O slasti je, dakle, reč, a taj ukus imaju i vino i ljubav, možda i poezija. Geslo konkursa je uzorno reflektovano u pobedničkoj pesmi. Stihovi Silvane Marijanović ostvareni su jednostavnim, živim slikama, sa blagom notom humora i još blažom ironijom. Jasan iskaz, neopterećen preteranim stilskim figurama, jedan je od kvaliteta njenog pesničkog glasa, navodi se u saopštenju žirija. 

Podelite sa prijateljima:
Share