Rezultati konkursa Novica Tadić za mlade pesnike

Rezultati konkursa Novica Tadić

Pesnički rukopis pod radnim naslovom „Dolce vita” Vladane Perlić iz Banje Luke izabran je kao najbolji na trećem po redu konkursu za mlade pesnike „Novica Tadić”, koji raspisuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Nagrađeni rukopis se, prema obrazloženju komisije, izdvojio poetičkom doslednošću na nivou zbirke kao celine, autorskom invencijom, upečatljivom i složenom slikom sveta, u širokom izražajnom registru od lirske ranjivosti do humora.

Komisija u sastavu: dr Jana Aleksić, dr Nedeljka Bjelanović, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i dr Dragan Hamović, razmatrala je 37 prispelih rukopisa, autora do 35 godina iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasejanja. U uži izbor izdvojeni su rukopisi Slobodana Kalinovića iz Vršca, Snežane Nikolić iz Draginja i Milice Špadijer iz Beograda.

Nagrada, koja se uručuje na Svetski dan poezija 21. marta, sastoji se od diplome, plakete sa likom pesnika Novice Tadića i objavljivanja nagrađenog rukopisa u Ediciji „Prisustva”, u kojoj je već izašlo šest pesničkih naslova, dobitnika nagrade na prethodnim konkursima za nagradu „Novica Tadić”.

Vladana Perlić je pesnikinja i prevoditeljka rođena 1995. godine u Banjoj Luci. Dobitnica je druge nagrade na konkursu „Slovo Gorčina” u Stocu za 2018. godinu i pobednica Prvog pjesničkog konkursa za najbolju studentsku poeziju Univerziteta u Banjoj Luci. Njena poezija je prevođena na francuski, engleski, mađarski i hindi. Objavljivala je na portalima, u časopisima (Polja, Koraci, Letopis Matice srpske, Beogradski književni glasnik, Libartes) i zbornicima u regionu i inostranstvu. Diplomirana je profesorka francuskog jezika i književnosti.

Podelite sa prijateljima:
Share