Retke knjige Crnjanskog u galeriji RTS

Pisci_Miloš_Crnjanski
Foto: rts.rs

Povodom 120 godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih književnika svih vremena, u Galeriji-Holu Radio-televizije Srbije u ponedeljak 9. septembra biće otvorena izložba prvih i retkih knjiga Miloša Crnjanskog “Između Serbije i Sumatre”, prenosi B92.

Osim 29 originalnih knjiga Miloša Crnjanskog u vitrinama nalaziće se i nekoliko njegovih rukopisa i pisama, prvi put dostupnih javnosti. Najinteresantnije su dve razglednice iz Dubrovnika i Sušaka, koje je Miloš Crnjanski poslao Slobodanu Jovanoviću.

Od prvih i retkih izdanja knjiga, posebnu pažnju posetilaca izložbe privući će originalni primerak knjige “Lament nad Beogradom”, koji je izašao u Johanesburgu 1962. godine. Ovo izdanje štampano je u samo 75 primeraka, od kojih je ovaj u vitrini Galerije RTS-a sa svojeručnim potpisom Miloša Crnjanskog.

Na izložbi se nalazi i izuzetno redak primerak još uvek kontroverzne knjige koja se zove “Podzemni klub. Detektivski roman” koja je izašla u Pančevu 1921. godine. Naime, još nije sa sigurnošću razjašnjeno da li je ovaj roman napisao Crnjanski, pod pseudonimom Harald Johanšon ili je to samo njegov prevod, navodi se u saopštenju RTS-a.

Među 29 prvih i retkih izdanja knjiga izložen je i prvi broj “Ideja”, lista za književnost, politička i društvena pitanja čiji je vlasnik i urednik bio sam Crnjanski.

Ovaj list koji je izlazio u Beogradu tokom 1934. i 1935. godine u ukupno 32 broja poslužio je da ga njegovi protivnici nepravedno optuže za profašizam.

“Ideje” su uglavnom bile predmet političkog osporavanja i ideološke diskvalifikacije Miloša Crnjanskog.

List je štampan ćirilicom i latinicom, a saradnici su bili Božidar Purić, Stanislav Vinaver, Isidora Sekulić, Branko Mladenović, Hamza Humo, Sibe Miličić, Dragiša Vasić, Todor Mladenović, Branislav Nušić, Ivo Andrić…

Izložbu RTS-a i Srpskog bibliofilskog društva “Između Serbije i Sumatre“, koja će trajati do 15. septembra, otvoriće predsednik Zadužbine Miloša Crnjaskog profesor dr Milo Lompar, a prisutnima će se obratiti i predsednik Srpskog bibliofilskog društva Srđan Stojančev.

Podelite sa prijateljima:
Share