Regionalna konferencija Srpskog PEN centra: „Književnost i istoriografija“

logo-srpski-pen-centarSastankom Balkanske mreže PEN centara završena je četvorodnevna Regionalna konferencija Srpskog PEN centra na temu „Književnost i istoriografija“. Konferencija je održana u Beogradu, a na njoj su učestvovali poznati pisci, istoričari, teoretičari književnosti i prevodioci iz Srbije i regiona.

Tokom Regionalne konferencije, na tri okrugla stola, pisci i istoričari iz regiona govorili su o odnosu književnosti i istoriografije, o istorijskim izvorima savremene književnosti i o obnovi istorijskog romana, o istorijskoj metafikciji, o istoriji kao priči i o priči kao mogućoj istoriji. Posebna tema Regionalne konferencije bila je naglašavanje interesa za istoriju, kao i modeli preobražavanja istorijske građe u savremenoj književnosti.

Govoreći o prisustvu istorijske građe u modernim književnim delima, pre svega, u romanu, pisci i istoričari su se složili da je književnost uticajnija od istoriografije u oblikovanju slike istorijskih događaja i u uspostavljanju istorijskog pamćenja, ali da se u modernim vremenima pojavljuju mnogo uticajniji mediji i žanrovi, kao što su paraliterarni oblici, publicistika i feljtonistika ili filmski blokbasteri, koji presudno utiču na formiranje društvenih tema i slike istorijske prošlosti.

Na Regionalnoj konferenciji Srpskog PEN centra učestvovali su Marjan Strojan i Edvard Kovač (Slovenija), Tonko Maroević i Iva Grgić Maroević (Hrvatska), Katica Ćulavkova, Dejan Trajkoski, Dimitar Baševski i Ermes Lafazanovski (Makedonija), Zvonimir Radeljković (Bosna i Hercegovina), Milovan Radojević (Crna Gora), Nikola Moravčević (SAD/Srbija), istoričari Ljubodrag Dimić i Predrag J. Marković, kao i niz pisaca i prevodilaca iz Srbije. Radovi učesnika biće objavljeni u časopisima u Srbiji i regionu.

Na radnom sastanku Balkanske mreže PEN centara, koja je osnovana septembra 2011. godine na Kongresu Međunarodnog PEN u Beogradu, utvrđen je plan rada u narednoj godini koji podrazumeva veće učešće balkanskih pisaca na književnim festivalima, sajmovima knjiga i u rezidencijalnim programima za pisce u regionu. Na ovom sastanku doneta je odluka da se osnuje godišnja balkanska prevodilačka nagrada „Cveta Kotevski“ za najbolji prevod sa nekog od balkanskih jezika. Nagradu će dodeljivati Balkanska mreža PEN centara i ona će obuhvatiti sve balkanske jezike i prevode svih žanrova, a prva nagrada će biti dodeljena tokom 2015. godine.

Regionalna konferencija Srpskog PEN centra pokrenuta je 2006. godine. Održava se svake druge godine, uvek je posvećena nekoj književnoj temi i za kratko vreme postala je jedna od najvažnijih regionalnih konferencija PEN u ovom delu sveta.

Podelite sa prijateljima:
Share