Reagovanja književnih udruženja povodom nasilnog prekidanja izložbe u Staroj kapetaniji

Povodom nasilnog prekidanja izložbe u Staroj kapetaniji kada je grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala na izložbu u okviru festivala “Novo doba”, bacila suzavac i pocepala izložene radove, reagovali su Srpski PEN centar i Srpsko književno društvo, čija saopštenja prenosimo u celosti.

Novo doba

Srpski PEN centar najoštrije osuđuje nasilno prekidanje izložbe stripova „Novo doba“ i uništavanje izloženih radova u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu.

U demokratskom i uređenom društvu ne prekidaju se izložbe, ne zabranjuju knjige i pozorišne predstave, ne cenzurišu i ne guše dijalozi o kulturnim, umetničkim i društvenim pitanjima. Umetnička dela mogu biti dobra ili loša, više ili manje prihvaćena od strane stručne kritike i javnosti, ali ona najpre moraju biti javno dostupna. O njima se može razgovarati, ali se ona ne smeju uništavati, zabranjivati i onemogućavati.

Srpski PEN centar energično zahteva od nadležnih državnih organa da neodložno obavesti javnost o svim okolnostima ovog opasnog i uznemirujućeg događaja i da nasilnike izvedu pred lice pravde.

Nasilno prekidanje ove izložbe Srpski PEN centar doživljava kao vrh ledenog brega u očiglednoj rastućoj netoleranciji i nasilnoj retorici u našem društvu oličenoj u pretnjama i medijskim progonima, kao i u sistematičnom potiskivanju društvenih i kulturnih razlika, saopštio je Upravni odbor Srpskog PEN centra.

I Srpsko književno društvo najodlučnije i najoštrije osuđuje nedavno brutalno uništavanje artefakata na izložbi stripova u Staroj kapetaniji čemu su prethodile pretnje i zastrašivanja, kao i napade i pretnje upućene Zlatku Pakoviću povodom njegove pozorišne predstave Srebrenica. Kada mi ubijeni ustanemo.

Svako ograničavanje umetničkih sloboda je nedopustivo, a svoje ideološko neslaganje ili estetsko nedopadanje pojedinci i grupe mogu izraziti na nebrojeno nenasilnih načina. Bilo kakav čin ugrožavanja bezbednosti umetnika, ozbiljno je narušavanje ljudskih prava i sloboda. Borimo se protiv selektivne pravde i slobode za nasilnike, a za vrednosti apsolutne i neograničene umetničke slobode izražavanja – navodi se u saopštenju SKD-a.

Podelite sa prijateljima:
Share