Razmena pisaca – gostovanje srpskih autora u Zagrebu

Razmena pisaca

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) u saradnji s partnerskom organizacijom Srpsko književno društvo iz Beograda organizuje razmenu pisaca sa Srbijom. Ove godine u Zagrebu gostuju autori Jasna Milićev, Đorđe Kuburić i Đorđe Despić. Razmena pisaca deo je programa koji se odvija u saradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića, a podupire ga Ministarstvo kulture Republik Hrvatske i Grad Zagreb.

Sa njima će, o njihovom spisateljskom radu i drugim književnim temama, razgovarati književna kritičarka, spisateljica i urednica Darija Žilić.

Razgovor sa piscima iz Srbije održaće se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb) u sredu, 4. decembra  2019. u 19.30 časova.

Pročitajte i: Knjiga ECCE HOMO – zbirka maksima Milije Belića

Jasna Milićev Martinez Hernandez rođena je u Pančevu, 12. decembra 1968. godine. Obrazovanje: Filološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, srpska književnost i jezik. Piše poeziju, prozu i rijetko književnu kritiku. Objavljuje u književnoj periodici („Poljima”, „Sveskama”, „Književnoj reči”, „Književnim novinama”, „Književnosti”, „Letopisu Matice srpske”, „Kvartalu”, „Beogradskom književnom časopisu”, „Književnom magazinu”, „Balkanskom književnom glasniku” i drugdje). Uređivala je „Rukopise”, zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije. U uredništvu je časopisa za književnost, kulturu i umetnost „Kvartal”. Urednica je u ediciji „Tamiš” i ediciji poezije „Najbolja” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Predsjednica je Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Godine 2001. sudjelovala je na susretu pjesnika svijeta u Washingtonu, Sjedinjene Američke Države (nagrada „International Poet of Merit”). Poezija joj je prevođena na mađarski, poljski i engleski jezik. Član je Društva književnika Vojvodine i Srpskog književnog društva. Objavila zbirke pjesama: „Šaram po glavi”, Književna opština Vršac, 1994. (Nagrada „Matićev šal” za 1995. godinu), „Bašta modre kiše”, Narodna knjiga, Beograd 2004. godine (pjesma iz zbirke nagrađena u Washingtonu) i „Ne brinem više”, Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Živi i radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u Pančevu.

Đorđe Despić rođen je 1968. godine u Užicu. Magistrirao je i doktorirao na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde i radi kao vanredni profesor. Piše studije, oglede i književnu kritiku. Glavni je urednik Letopisa Matice srpske od 2017. godine. Objavio je četiri knjige iz domene istraživanja književnosti: “Aksiološki izazovi”, Književna omladina Srbije (2000); “Spiralni tragovi” (kritike i eseji o srpskoj poeziji), Povelja (2005); “Poreklo pesme (potencijal intertekstualnosti u poeziji Miodraga Pavlovića)”, Agora (2008); “Preživeti u tekstu (kritike i eseji o srpskoj prozi)”, Službeni glasnik (2011). Objavio je zbirku poezije “Pesme i drugi ožiljci”, Kulturni centar Novog Sada (2018).

Đorđe Kuburić rođen je godine 1958. u Bačkom Petrovom Selu. Diplomirao na novosadskom Filozofskom fakultetu (odsek za jugoslovenske književnosti i svetsku književnost). Piše poeziju. Bavio se, dugo, rok, filmskom, pozorišnom i književnom kritikom. Napiše, tu-i-tamo, poneki prikaz ili esej. Živi u Subotici. Objavljene zbirke: „Vrhovna tačka“ (1998) „Poema o praznom prostoru (1990), „Prljave koštice“ (1992), „Gradovnik“ (1997), „Razglednice noćne ptice“ (2002), „Zašto volim viski“ (2007)„Blue Moon“ (2010) i “Pesme iz dvorišta“ (2016). Zastupljen u nekoliko antologija; prevođen na engleski, francuski, njemački, mađarski, poljski, slovački, ruski i rusinski jezik. Dobitnik nagrade “Lenkin prsten”, 2011. 

Podelite sa prijateljima:
Share