Razgovori s razlogom: Zoran Pešić Sigma

Danas u 19 časova u Srpskom književnom društvu, biće predstavljena dela Zorana Pešića Sigme objavljena tokom 2017. godine. U razgovoru o Pešićevoj poeziji, prozi i drami učestvovaće Vesna Trijić, Dejan Simonović i autor.

Tokom 2017. godine Zoran Pešić Sigma je objavio knjigu pesama Pasternakovo uže (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani”, Kraljevo), Strovalijupriče o mestu sa koga propada naša poslednja nada (Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša), roman Ulica usamljenih automobilaroman u krhotinama (Narodna biblioteka „Stevan Sremac”, Niš, 2017) i dramu Ulica usamljenih automobila (Scena, Novi Sad, 2017).

Zoran Pešić Sigma je rođen 1960. u Beloj Crkvi (Banat). U Nišu živi od 1978. godine. Radio je u Studentskom kulturnom centru kao urednik, glavni urednik i v. d. direktora od 1985‒1991. Od 1991. do 1999. godine radio je u Domu kulture u Nišu kao urednik filmskog programa, pokretač i urednik Niškog analitičara (letopis kulture grada Niša, časopis za umetničku kritiku) i kao glavni urednik programa. Od 1999. radi u Niškom kulturnom centru. Urednik je časopisa za književnost, umetnost i kulturu Gradina. Član je Srpskog književnog društva i Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Uredio je veći broj knjiga za Studentski kulturni centar i Niški kulturni centar. Jedan je od trojice autora Fizističkog manifesta (1982) ( jedinstvenog poetskog pokreta koji je nastao u Nišu), Epa o zagađenosti Gabrovačke reke, izložbe Novi mitski predeli (mape i kolaži). Autor je eksperimentalnih televizijskih emisija i performansa. Koscenarista dokumentarno-igranog filma Upoznajte Toma Laha. Jedan je od osnivača kluba naučne fantastike Lira. Pesme su mu prevođene na bugarski, rumunski, mađarski, makedonski, poljski, španski i grčki jezik.

Podelite sa prijateljima:
Share