Razgovori s razlogom: promocija knjige Večito sada Tomislava Marinkovića

U ponedeljak, 22. oktobra u 20 časova u Srpskom književnom društvu, u okviru ciklusa Razgovori s razlogom biće predstavljena knjiga Tomislava Marinkovića Večito sada (Arhipelag, 2018). U razgovoru učestvuju: Gojko Božović i Tomislav Marinković. Stihove čita Ana Lečić. Program uređuje i vodi Dejan Simonović.

Pesme u knjizi Večito sada polaze od povlašćenih trenutaka svakodnevice u kojima se, u smeni tamnih i svetlih principa i u njihovom dodiru i prožimanju, ukazuju same osnove istinske egzistencije. Ti trenuci, nezavisno od toga koliko su trajali i da li se do njih dolazi postupkom melanholične evokacije ili pak lirskom deskripcijom koja nastoji da očuva nenarušivost prvobitne ekspresije, postaju večito sada pesničke uobrazilje i ljudskog iskustva. Na toj osnovi Tomislav Marinković oblikuje zaokruženu i dosledno izvedenu knjigu pesama, sa unutrašnjom pričom koja se pomalja iz pesme u pesmu i iz ciklusa u ciklus. Pažljivo istražujući stvarna i moguća iskustva, ono što se pamti i ono što se sluti, pesnik otkriva vremenske slojeve koji se stapaju u neprocenjivo i večito sada iskustva. Tako ovaj pesnik “otplaćuje još jednu ratu poeziji” – kaže o ovoj zbirci Gojko Božović.

Tomislav Marinković je rođen 1949. godine u Lipolistu kod Šapca. Knjige pesama: Dvojnik (1983), Izvesno vreme (1985), Stihovi (1991), Sumnja u ogledalo (1996), Škola trajanja (2003), Svet na koži (2007), Običan život(2011), Putovanja kroz blizine (izabrane pesme, 2013), Nevidljiva mesta(2015), Izdvojene tišine (izabrane pesme, 2016). Za knjigu Škola trajanja dobio je nagradu „Branko Miljković” i Nagradu za najbolju knjigu na Sajmu knjiga u Šapcu. Nagrade „Vasko Popa” i „Miroslav Antić” dobio je za knjigu Običan život. Dobitnik je nagrade „Zaplanjski Orfej”, za pesmu „Brojevi”. Za ukupno pesničko delo nagrađen je Disovom nagradom (2016). Priredio je knjigu Pisac u vrtu, najlepše priče i pesme o biljkama i prijateljstvu (2016). U ediciji “Vidi čuda”, časopisa “Povelja”, objavio je knjigu sećanja na detinjstvo Putovanje u orahovoj ljusci (2017). Pesme su mu prevođene na engleski, ruski, španski, portugalski, japanski, slovenački i makedonski jezik. Živi u Lipolistu.

Podelite sa prijateljima:
Share