SKD – Razgovori s razlogom: Goran Gocić

U ponedeljak, 26. februara u 20 časova, u Srpskom književnom društvu u okviru ciklusa Razgovori s razlogom, biće predstavljeni proza i poezija Gorana Gocića. Sa autorom će o romanu Poslednja stanica Britanija  (Laguna, Beograd, 2017) i Elen i druge pesme o navikama svetosti (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani”, edicija Povelja, Kraljevo, 2017) razgovarati Slađana Ilić i Dejan Simonović.

Poslednja stranica Britanija je gorak roman o gubitnicima koji se ne mire sa porazom i podređenima koji se ne mire sa sopstvenom podređenošću. O strancima u tvrđavi Britaniji, koju istovremeno odbacuju, kao i što i Britanija njih odbacuje, i pokušavaju da osvoje. Pripovest o ponosu i preziru, o otporu i mukama sa samoodređenjem. Pripovedan iz ugla jednog Sicilijanca, ovaj roman prikazuje borbu samog pripovedača, kao i njegovih prijatelja – dva Srbina i jednog Čeh-Slovaka – ne samo za ostanak i opstanak već i za očuvanje dostojanstva u Londonu, crnoj rupi koja sve guta.

Knjiga poezija Elen i druge pesme o navikama svetosti, zgusnute emocije i snažnog romantičnog naboja, povezana je mnogim nitima sa romanom.

Možda i jesmo bili uljezi, možda i jesmo bili marginalci, jesmo bili siromasi; možda jesmo bili nedodirljivi, jesmo bili poslednji; možda jesmo bili na ivici – egzistencije, besa i dnevnog svetla, ivici plača – jesmo bili na rubu propasti, jesmo prezaduženi pojedinci, jesmo iz država u dužničkom ropstvu. Nas su predstavljali kao južnjake s malim j, istočnjake s malim i, parije s velikim P, Evropljane koji se u Evropu ne računaju. Možda su bili u pravu. To je bilo onda. A sada?

Probasmo sve da prodremo tamo.

„Poslednja stanica Britanija”

Goran Gocić ove godine slavi tridesetogodišnjicu novinarskog staža. Za to vreme radio je za tridesetak medijskih kuća. Njegov prvi roman Tai (2013), bio je bestseler, osvojio četiri nacionalne nagrade za književnost i preveden je na četiri jezika. Drugi roman Poslednja stanica Britanija (2017) diskretno stiče poštovaoce. Napisao je tri studije, Endi Vorhol i strategije popa (1997), Emir Kusturica: Kult margine (2001) i Kako ubiti Betovena: Bolest kao stil (očekuje se 2018), kao i zbirku poezije Elen (2017). Snimao je dokumentarne filmove ispred i iza kamere, a tekstovi su mu zasad objavljeni u dvadeset i šest zbornika. Knjige, tekstovi i filmovi su mu prevedeni na ukupno dvanaest jezika.

Podelite sa prijateljima:
Share