Razgovor o nobelovki Ani Erno u Parobrodu

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost, Ani Erno, i njen roman Zaposednutost biće tema razgovora koji će se održati ove nedelje u UK Parobrod, najavljeno je iz ove organizacije.

Erno

Razgovor o ovogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost Ani Erno, prvi deo, povodom nedavnog izdanja novele Zaposednutost (Štrik, Beograd, 2022) održaće se u četvrtak, 17. novembra od 19 časova u UK Parobrod.

O Nobelovki koja je boravila u Beogradu pre 25 godina i čitala Kiša i Mirka Kovača, govoriće Mića Vujičić književni kritičar, Bojan Savić Ostojić, prevodilac Zaposednutosti i Katarina Lazić, urednica književno-tribinskog programa UK Parobrod.

Francuska književnica koja autobiografskim novelama pokreće mnoga aktuelna sociološka, feministička i kulturološka pitanja, nedovoljno je poznata ovdašnjoj široj čitalačkoj publici. U susret novim prevodima ove autorke (Jedna žena, Godine i Događaj) i Francuskoj, počasnom gostu Međunarodnog beogradskog sajma knjiga sledeće godine, Savić Ostojić i Vujičić, osvrnuće se na najvažnije odlike pripovedačke proze Ani Erno: dokumentarnost i fragmentarnost, a ne emotivnost narativa, u kome intimno, postaje kolektivno i javno.

Erno čitaoca suočava sa pitanjima porekla i klase, otuđenja i društena ograničenja ličnog pamćenja.

Ani Erno (Annie Ernaux) francuska književnica rođena 1940.godine, poreklom iz radničke porodice u Normandiji. Do sada je objavila oko tridesetak romana-novela.

U periodu od 2003-2008 dodeljivana je u Francuskoj književna nagrada, lokalnog karaktera, prema njenom imenu.

Filmska adaptacija novele ”Događaj” Ani Erno, u kome je osvrt na lično iskustvo sa abortusom, kada je on u Francuskoj bio zabranjen, 60-tih prošlog veka, nagrađena je u Veneciji Zlatnim lavom.

Poslednji dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz Francuske je Patrik Modijano, o kome se govorilo u Parobrodu 2014. godine.

Podelite sa prijateljima:
Share