Razgovor o knjizi Nikoline Zobenice u Parobrodu

Razgovor o knjizi kratke proze Mesečeva duša i druge priče (Centar za afirmaciju stvaralaštva Poetikum, Kraljevo, 2021) Nikoline Zobenice, održaće se u sredu, 29. marta od 19 časova u Parobrodu.

Osim autorke, o „junakinjama (n)ovog doba“ iz pera Zobenice, govoriće Milica Milenković, književna kritičarka, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Simboličkim slikama, kroz preplitanje tradicionalnog i savremenog u 21. veku, Zobenica progovara o ženskom kulturološkom nasleđu. Neimenovani likovi iz urbane i seoske sredine, sa autoputeva i iz okrilja morskog pejzaža, suočavaju se s izazovima u porodičnim odnosima, s nasiljem, ali i vrednostima prijateljstva i solidarnosti. Niz alegorijskih priča posvećen je odnosu prirode i žene u potrazi za svojom suštinom.

Nikolina Zobenica je profesorka nemačke književnosti na Odseku za germanistiku novosadskog Filozofskog fakulteta. Bavi se književnim prevođenjem s nemačkog i engleskog jezika (prevodila je eseje Bota Štrausa, drame Tomasa Mana i Huga fon Hofmanstala, poeziju Ingeborg Bahman i Viljema Jejtsa, kratke priče Ilze Ajhinger, Gotfrida Bena, Petera Biksela, Zilke Šojerman, nagrađivane romane Marice Bodrožić i Karoline Šuti, kao i zapise o vampirima u Srbiji 18. veka). Autorka je dve monografije, desetine naučnih i stručnih radova iz književnosti, prevođenja i obrazovanja. Osim Mesečeve duše i drugih priča, objavila je i Moćno oko, roman za decu. Živi i radi u Novom Sadu.

Podelite sa prijateljima:
Share