Razgovor o knjizi MOJ ŽIVOT SA JOVANOM SKERLIĆEM

U Srpskom književnom društvu u četvrtak, 16. septembra, u 19 sati, biće organizovan razgovor o knjizi memoara Klare Skerlić Moj život sa Jovanom Skerlićem. Knjigu je priredila i objavila Slavica Garonja u izdanju Akademske knjige.

Razgovor o knjizi

O memoarima Klare Skerlić razgovaraće Slavica Garonja i Dragana Vukićević, PRogram uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

„Skerlićeva epoha tražila je mnogo više snage no nežnosti; to je isto tako mnogo više bila epoha velikih ličnosti, epoha „džinova“; i oni su isto tako stvorili delo za koje se danas zna.“

Više od 80 godina od nastanka, memoari Klare Skerlić, supruge Jovana Skerlića, prvi put su integralno objavljeni u knjizi koju je priredila Slavica Garonja, a izdala Akademska knjiga. Osim memoara, koji bacaju zanimljivo svetlo na privatnu stranu „oca novije srpske književnosti“, knjiga sadrži i obiman propratni rad Slavice Garonje.

Prateći priču o nastanku rukopisa, Garonja skicira portret Švajcarkinje Klare Skerlić, koja je protivno volji porodice, posle udaje 1903. godine došla u „malo poznatu Srbiju“. Na osnovu sačuvane prepiske između Klare i Živomira Mladenovića, na čiju inicijativu je ona i pristupila pisanju memoara, Slavica Garonja skicira portret obrazovane žene, koja se ipak mora uvrstiti „u još neosvešćene ženske glasove u tadašnjoj javnoj sferi“.

Originalni rukopisi memoara i pisama čuvaju se u porodičnoj zaostavštini Živomira Mladenovića, a za objavljivanje ih je velikodušno ustupila njegova ćerka Jelena Raković.

Podelite sa prijateljima:
Share