Razgovor o knjizi AUTORKA Jelene Kerkez Deve

U četvrtak, 27. decembra u 20 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7, Beograd) održaće se razgovor o knjizi Jelene Kerkez Deve  Autorka: tribada poetika (Deve, 2018). Učestvuju: Dubravka Đurić, Jana Aleksić i autorka. Program uređuje i vodi Dejan Simonović.

O knjizi iz recenzije Ivane Pražić:

“Čitateljka čitateljkama o Autorki

Knjiga koja je pred vama predstavlja i arhiv i književni svet, nastao iz vere u mogućnost promišljanja sveta iz (o)nemoguće(ne) pozicije ženske moći. No, ona je i višeslojni doprinos srpskoj lezbejskoj teološkoj poetici.

… Ideja slobodne volje, koja pokreće ženske likove Jeleninih dela, potiče upravo iz njenog tumačenja pravoslavne teologije mobilisane u pravcu rušenja konceptualne/jezičke, stvaralačke i poetske heteropatrijarhalne normativnosti. Ženski aspekti božanskog (npr. Milost, Sofija ili “Mudrost Božija”) dobijaju sopstveni glas u njenom stvaralaštvu, koje prožima i duboka odanost Bogorodici Devi.

Zanemarivanjem slobodne volje, ličnosti ženskog pola blokiraju sebi uvid u sopstvenu moć, koju već sada poseduju, a s njom mogućnost života bez muškaraca. “Da buduće učinite istorijski nepromenljivim, neminovnim!” i da u prošlost učitamo spoznaju sadašnjosti, a ne imaginarne budućnosti, možda je i osnovna poruka ove knjige ženama.”

Jelena Kerkez Deve (Beograd, 1975): književnica, pesnikinja, spisateljica, antologičarka, urednica i profesorka srpskog jezika i književnosti. Diplomirala na Ženskim studijama 1995. godine u Beogradu, a 2013. diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Srpska književnost i jezik. Objavila sledeća autorska dela: Lady M (1995), Uvođenje (2006), Devičanstvom zaklete (2006), Antologija Delija Devojka (2006), Ostvarenje (2007), Sjedinjenje (2012), Milost, Blagovesti i sofijnost poetike u Četiri kanona Ivana V. Lalića (2014), Autorka (2018) i priredila antologiju savremene poezije Tragom roda – smisao angažovanja (2006).

Osnovala i vodi kulturni centar i izdavačku kuću Deve od 2000. godine, čija je urednica i za koju objavljuje. Autorka je brojnih tematskih, multimedijskih projekata i kolektivnih izložbi upriličenih povodom izvođenja objavljenih knjiga. Zastupljena je u antologijama na slovenačkom i engleskom jeziku.

Podelite sa prijateljima:
Share