Razgovor o knjigama Abdulrazaka Gurne

Razgovor o knjigama Abdulrazaka Gurne, prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, u izdanju novosadske Čarobne knjige, održaće se u petak, 21. oktobra 2022. od 19 časova u Parobrodu.

knjige Abdulrazaka Gurne

O knjigama Raj (prevod M. Pavićević i V. D. Janković) Napuštanje (D. Tuševljaković) i Život posle života (O. Petronić) govoriće Dragana Kovačević, urednica za književnost Radio Beograd 2, Darko Tuševljaković, pisac i prevodilac i Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu.

Roman Raj iz 1994. godine, iz uže konkurencije za nagrade Buker (Booker) i Vitbred (Whitbread) o dečaku koga otac prodaje, da bi otplatio dug, najpoznatije je Gurnino delo. Napuštanje o zabranjenoj vezi između Evropljanina i Afrikanke, kao i njenim posledicama, nakon pola veka, kritika je ocenila kao “ozbiljnu studiju prirode ljubavi, rase i carstva”. Život posle života bavi se posledicama delovanja Schutztruppen-a, vojnih kontigenata formiranih u nemačkoj istočnoj Africi.

Abdulrazak Gurna, britanski akademik, univerzitetski profesor i pisac, rođen je na Zanzibaru, u Indijskom okeanu, Tanzanija. Autor se u svojoj prozi bavi temama egzila, kolonijalizma i prekršenih obećanja vlasti, u okviru istorije i kulture afričkog kontinenta.

Podelite sa prijateljima:
Share