Razgovor o dobitniku Nobela za književnost Junu Foseu

Razgovor o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost Junu Foseu održaće se u utorak, 14. novembra od 19 časova u UK Parobrod.

O svetlosti tame i glasu tišine, paradoksima mistike, koji iskazuju neizrecivo u stvaralaštvu klasika norveške književnosti, govoriće: Tamara Krstić, kritičarka u ime Blum izdavaštva, Radoš Kosović, prevodilac, Dejan Matić, urednik IK Treći Trg i Srebrno drvo, Ivan Milenković, kritičar i filozof, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književno-tribinskog programa u UK Parobrod.

Tokom iste večeri, parobrodskoj publici obratiće se gost iznenađenja, koji je zaslužan za prvo izdanje kratkog Foseovog romana u Srbiji, 2009. godine.

Jun Fose piše poeziju u svim žanrovima, a teoretičari i istoričari književnosti smatraju da najviše kaže onim što izostavi. Njegovi likovi su umetnici (najviše slikari) ili običan svet. Foseov primarni arhetipski element, kako ističe Seslije N. Sejnes, autorka njegove biografije, je voda, bilo da je reč o moru, okeanu ili kiši-odlici zapadne Norveške.

Jun Fose (Jon Olav Fosse) rođen je u 1959. u Haugesundu. Osim raznorodnog obimnog stvaralaštva, važan je i kao prevodilac Bihnera, Bernharda, Džojsa, Kafke i ostalih velikana pisane reči, na norveški jezik. Dramska dela donela su mu svetsku slavu. Osim Evrope ( posebno u Francuskoj, Nemačkoj i Poljskoj) drame su mu izvođene u SAD, Brazilu, Australiji, Kini, Japanu, na Kubi.

Reditelji iz Srbije koji su do sada prepoznali najvažnijeg norveškog dramaturga posle Henrika Ibzena su: Stevan Bodroža, Filip Grinvald (predstave izvođene jednom u Norveškoj ambasadi i dva puta kamerno) i mlada rediteljka Katarina Vještica.

Fose je četvrti norveški pisac, koji je dobio Nobelovo priznanje za književnost,sa tradicijom od 1901.godine.

Podelite sa prijateljima:
Share