Razgovor Margaret Atvud sa Alis Manro

Atvud_Manro
Alis Manro i Margaret Atvud. Foto: twitter.com/MargaretAtwood

Dve velike književnice, obe poreklom iz Kanade, obe dobitnice Bukera, jedna od njih aktuelna laureatkinja Nobelove nagrade za književnostMargaret Atvud (74) i Alis Manro (82) – razgovarale su putem video četa, a ovaj virtuelni intervju koji je vodila M. Atvtud, odigrao se 22. januara 2014. putem društvene mreže Gugl+.

Tokom razgovora, M. Atvud je postavljala pitanja svojoj koleginici i prijateljici o književnom radu, a nakon završetka uputila je gledaoce na priču Alis Manro “How I Met My Husband” (1974) – u kojoj su objedinjene sve bitnije karakteristike pisanja Alis Manro.

Video intervju je trajao dvadesetak minuta, a književnice su razmenjivale svoje misli, iskustva i poglede na književnost. Tako smo mogli da saznamo zašto se dobitnica Nobela odlučila za pisanje kratkih priči, a ne romana, pri čemu su se obe književnice osvrnule na književnu promociju nepoznatih autora na radiju CBC u Kanadi 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Razgovarajući o likovima koji se javljaju u pričama A. Manro, književnice se dotiču pitanja o dopadljivost likova, tj. da li likovi o kojima se piše moraju da budu dobri, kao neko koga biste želeli da upoznate u stvarnom životu. Pri tome A. Manro ističe da su ljudi mešavina dobrog i lošeg, i slaže se sa M. Atvud da bi knjiga bila dosadna ako bi svi likovi uvek bili dobri.

Ceo razgovor zabeležen je video snimkom.

Inače, Margaret Atvud je bila pozvana da prisustvuje razgovoru koji je njujorški Symphony Space organizovao u čast dobitnice Nobelove nagrade, Alis Manro. Međutim veliki sneg koji je pao, sprečio je Margaret da dođe u Njujork, te je organizovan Google Hangout između dve književnice koji je Symphony Space prenosio uživo.

Ovo jeste na neki način jedinstven događaj, s obzirom da su se pred gledaocima širom sveta, u realnom vremenu, našle dve najpoznatije kanadske književnice, udaljene jedna od druge stotinama kilometara. Zamislite da imamo video snimak razgovora T. S. Eliota i Džejmsa Džojsa, ili Čarlsa Dikensa i Fjodora Dostojevskog kako sede u svojim dnevnim sobama i šale se na račun čitaoca koji misle da njihovi likovi nisu dovoljno dobri i smerni – piše The Telegraph ističući važnost jednog ovakvog događaja…

Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share