“Razbrajalica” – novi roman Lasla Blaškovića

naslovna-Laslo-Blaskovic-Razbrajalica-2

Novi roman Lasla Blaškovića “Razbrajalica” upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga i Zavoda za kulturu Vojvodine.

“Razbrajalica” je roman koji svojom višestruko ukrštenom pričom, smeštenom najvećim delom u savremeni trenutak, ali i nekolikim tokovima u vreme Drugog svetskog rata i decenije koje dolaze posle toga, čitaoce neće ostavljati na miru, saopštio je Arhipelag.

Blaškovićev roman je velika priča o Novom Sadu. Određena u podnaslovu kao „oktopod-priča“, “Razbrajalica” se grana u nekoliko moćnih rukavaca koje pisac vešto vodi oko junaka izuzetnih sudbina, pri čemu oni do takvih sudbina dolaze u prostoru svakodnevice.

Otuda se pripovedanje ovog romana, snažno ukorenjeno u mistiku i magiju novosadskih kvartova, smelo otiskuje i u posve drugačije prostore, ali i u sasvim drugačija vremena.

U prostornom smislu Blaškovićev roman seže od Novog Sada do obale Pacifika. Novi Sad ostaje stajna tačka pripovedanja iz koje Blaškovićevi junaci sagledavaju svet i iz koje nekad moraju da pobegnu, da bi se u nekom drugom času neminovno vratili na taj suđeni početak.

U vremenskom smislu priča se kreće sve do doba Drugog svetskog rata, susreće se sa velikim istorijskim izazovima kakvih ranije uglavnom nije bilo u Blaškovićevoj prozi, ali izazovi svakodnevnog iskustva i tragedije svakodnevnog života ostaju glavni izazov ovog pripovedanja.

Napisan kao uzbudljiva priča sa nesvakidašnjim preokretima i razapet između svakodnevnih udesa i prvorazrednih izazova istorije, roman “Razbrajalica” Lasla Blaškovića je priča raskošnog jezika i pesničke snage.

U Blaškovićevom romanu pleni čitav niz zapleta koji se ukrštaju u glavnu priču: sudbina glumaca Pozorišta Dunavske banovine, eksplozija u Tvrđavi u okupiranom Smederevu, ljubavna avantura po Srbiji u Drugom svetskom ratu, misteriozna smrt mladića pred kojom staju i zvanična istraga i moćni obaveštajci…

Prethodni roman Lasla Blaškovića “Posmrtna maska”, objavljen takođe u izdanju Arhipelaga, doživeo je odličan prijem kod publike i kritike. Osim što je bio veoma čitana knjiga, roman “Posmrtna maska” bio je i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine.

Poznat kao pesnik, romansijer, pripovedač i esejista, Laslo Blašković (Novi Sad, 1966) za ranije knjige proze dobio je nagrade Društva književnika Vojvodine, „Borislav Pekić“, „Branko Ćopić“ i „Stevan Sremac“ za proznu knjigu godine.

Blaškovićev roman “Madonin nakit” izabran je među deset najboljih srpskih romana napisanih posle pada Berlinskog zida koji su sastavni deo antologijske edicije „Sto slovenskih romana“.

Proza i poezija Lasla Blaškovića prevedeni su na engleski, francuski, nemački, mađarski, poljski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik.

Podelite sa prijateljima:
Share