Raspisani konkursi za nagrade ŠUŠNJAR i SLOVO PODGRMEČA

Šušnjar

Organizacioni odbor Književnih susreta „Šušnjar 2020“ raspisao je Konkurs za dodjelu književnih nagrada „Šušnjar“ i „Slovo Podgrmeča“ u 2020. godini.

Književne nagrade „Šušnjar“ i „Slovo Podgrmeča“ dodjeljuju se u okviru obilježavanja manifestacije Književni susreti „Šušnjar 2020.“ koji će se održati 01. avgusta 2020. godine u Oštroj Luci.

Književni susreti „Šušnjar“ su trajno kulturno dobro i tradicionalna kulturna manifestacija koja se svake godine održava u znak sjećanja na preko pet i po hiljada ubijenih Srba, Jevreja i Roma, na Ilindan, 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari i drugim okolnim mjestima u opštini Sanski Most.

Nagrada „Šušnjar“ dodjeljuje se afirmisanom piscu svih književnih rodova i vrsta koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost, podstiče plemenita i patriotska osjećanja, a uzimajući u obzir njegovo cjelokupno književno djelo sa naglaskom na knjigu objavljenu u posljednjoj godini.
Ova nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa u visini od 1.000,00 KM.

Nagrada „Slovo Podgrmeča“ dodjeljuje se mlađem piscu svih književnih rodova i vrsta koji stvara u duhu srpske književne tradicije, njeguje kulturno nasljeđe zavičaja i razvija svijest o srpskom jeziku, a za knjigu objavljenu u posljednjoj godini.
Ova nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa u visini od 300,00 KM.

Nagrade „Šušnjar“ i „Slovo Podgrmeča“ mogu se dodijeliti i piscima čija djela ne pripadaju srpskoj književnosti, a koji su osvjedočeni prijatelji srpskog naroda i koji su dali doprinos srpskoj književnosti i kulturi.

Odluku o dodjeli nagrada donosi tročlani žiri kojeg imenuje Organizacioni odbor.

Književne nagrade „Šušnjar“ i „Slovo Podgrmeča“ ne mogu biti dodijeljene dva puta istom piscu.

Nagrade će biti uručene dobitnicima u okviru programa književnih susreta 01. avgusta 2020. godine u Oštroj Luci.

Kandidate za dobitnike nagrada mogu predložiti: udruženja književnika, izdavači, biblioteke, obrazovne i naučne institucije iz oblasti srpskog jezika i književnosti i pojedinci uz obavezu da prijedlog bude dostavljen u pisanoj formi sa obrazloženjem.

Povezani tekst: MATIĆEV ŠAL – konkurs za najbolju knjigu pesama

Prijedlozi se dostavljaju u zapečaćenoj koverti putem pošte na adresu: REPUBLIKA SRPSKA; Opština Oštra Luka; Opštinska uprava; Oštra Luka br.55; 79 263 Oštra Luka ili neposredno na protokol Opštine Oštra Luka, sa naznakom: „JAVNI KONKURS ZA DODJELU KNJIŽEVNIH NAGRADA „ŠUŠNJAR“ I „SLOVO PODGRMEČA“ U 2020. GODINI“.

Dodatne informacije u vezi sa Javnim konkursom mogu se dobiti slanjem upita na mejl: drustv.djelatnosti@opstinaostraluka.org ili na broj telefona 00 387 52 337 800.

Rok za dostavljanje prijedloga je 13.07.2020. godine.

Podelite sa prijateljima:
Share