RASKRŠĆE: novi roman Džonatana Frenzena na srpskom

Nakon samo mesec dana od premijernog izdanja u Sjedinjenim Američkim Državama, Izdavačka kuća Dereta objavila je prevod romana Džonatana Frenzena Raskršće. Knjigu je na srpski prevela Milica Kecojević.

raskršće

Hildebrantovi su tipična frenzenovska porodica, koja živi u Nju Prospektu, fikcionalnom gradu iz 70-ih godina prošlog veka – naizgled skladni, uzorni i funkcionalni, neodoljivo podsećaju na Probstove iz 27. grada, Lambertove iz Korekcija ili Berglundove iz Slobode.

Međutim, krhka fasada primerne američke porodice sa Srednjeg zapada postepeno puca otkrivajući sve slojeve i dubinu Frenzenovih junaka: Ras je otac, pastor i zaljubljenik u bluz i mladu Franses, Marion je gospođa koja predstavlja ideju topline i majčinstva, ali duboko u sebi nosi zakopane traume iz prošlosti, a deca Klem, Beki i Peri na sebi svojstven način prolaze kroz krizu vere i morala. Svaki od ovih likova nalazi se na svom religioznom, etičkom i egzistencijalnom raskršću.

Na gotovo 600 stranica ovog epskog romana, čitalac prati uspone i padove Frenzenovih junaka koji prolaze kroz intimno preispitivanje i koloplet životnih potresa, dok se u pozadini odvija jedan od najvećih sukoba u istoriji Amerike: rat u Vijetnamu.

Magazin Tajm roman Raskršće ocenio je kao “ubedljivo preispitivanje vere, privilegija i ambicije”, a književna kritičarka Beka Rotfeld rekla da je ovo najbolja Frenzenova knjiga dosad… “Napokon je ostavio po strani pirotehniku i potpuno uronio u svoju najveću temu: američku porodicu” – navodi se u saopštenju IK Dereta.

Džonatan Frenzen (1959) – posle prva dva romana, 27. grad (1988) i Strong Motion (1992), stekao je svetsku slavu Korekcijama (2001), koje neki kritičari nazivaju i najznačajnijim romanom XXI veka. Narednom knjigom, Sloboda (2010), koju je publika iščekivala devet godina, samo je potvrdio svoj veliki talenat. Oba dela su ponela titulu „Velikog američkog romana”. Pjuriti (2015) je postigao podjednako veliki uspeh, ali izazvao i podeljena mišljenja: neki su skloni kritici, dok ga drugi smatraju možda i najboljim Frenzenovim romanom, ne ustručavajući se da ga nazovu i remek-delom.

Podelite sa prijateljima:
Share