Rana autobiografija Salvadora Dalija u izdanju Arete

Rana autobiografija Salvadora Dalija, jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka, upravo je objavljena u izdanju Izdavačke kuće Arete

autobiografija Salvadora Dalija

Rana autobiografija Salvadora Dalija naslovljena Tajni život Salvadora Dalija, vodi nas sve do umetnikovih kasnih tridesetih godina. 

Knjiga Tajni život Salvadora Dalija je zapanjujuća i nepredvidiva, kao i njegova umetnost. 

Pošto je prvi put objavljena, recenzent je primetio:

„Nemoguće je ne diviti se ovom slikaru kao piscu. U celini, on ispoljava snobizam, samoobožavanje, komediju, ozbiljnost, fanatizam, ukratko, koncept života i ukupnu sliku o sebi koju nastoji da prikaže.”  

Ovde su prikazani neki od fascinantnih uvida u genijalnog, ambicioznog umetnika koji sam sebe neumorno promoviše dizajnirajući pozorišne scenografije, enterijere prodavnica i nakit jednako lako kao što je pravio nadrealističke slike i filmove. 

To je um koji bi u jednom trenutku mogao da zamisli i s velikom tehničkom virtuoznošću stvori slike spokojne rafaleovske lepote, a u drugom trenutku košmarne pejzaže mekih satova, zapaljenih žirafa i leševa prekrivenih muvama. 

autobiografija Salvadora Dalija
Salvador Dali

Salvador Dali jedan je od najznačajnijih umetnika 20. veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umetnička dela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Među ostalim umetnicima, izdvaja se svojom neobičnom ličnošću; naime, Salvador je bio genije na granici ludila. 

Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam, jasno se vide u njegovim delima. Osim što se bavio slikarstvom, scenografijom, dizajnom, vajarstvom i filmom, bio je i pisac. Od pisanih dela, pored scenarija za balete, tu je i nekoliko knjiga: Skrivena licaTajni život Salvadora Dalija i Dnevnik genija.

Jedan je od malobrojnih ljudi kojima su za života sagradili dva muzeja.

Za sve koji su zainteresovani za umetnost 20. veka i za jednu od njenih najdarovitijih i najharizmatičnijih figura, Tajni život Salvadora Dalija je obavezna literatura, poručuju iz Izdavačke kuće Arete.

Podelite sa prijateljima:
Share