Radost čitanja – Sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

Pod sloganom „Radost čitanja“, 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 28. oktobra uz učešće 500 izlagača iz zemlje i inostranstva, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Na štandu površine 100 kvadratnih metara izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova, a gosti će biti pisac i umetnik Tahar ben ZYelun, istoričar i generalni sekretar Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu Abdela Busuf, spisateljica i prevodilac Sana Šairi, dok će u Domu omladine 22. oktobra koncert održati Farid Ganam.

Pored gostiju iz Maroka, u programima Sajma učestvovaće i peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, prevodioci srpske književnosti Jelena Sagalovič (na ruski jezik) i Mirjana i Klaus Vitman (na nemački).

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da je Sajam knjiga manifestacija s najdužom tradicijom i najvećom posetom u Srbiji, a njen razvoj u poslednje četiri godine ilustrovao je podacima da je manifestacija 2014. imala 971 domaćeg izlagača, prošle godine 1.033, a broj inostranih izlagača je porastao sa 48 na 116. Izložbeni prostor je povećan sa 15.000 kvadrata na 30.000 kvadrata, broj programa sa 26 na preko 60, broj nagrada je uvećan sa pet na osam, a broj posetilaca sa 164.000 koliko je bilo 2014. na 187.000 koliko je Sajam knjiga imao prošle godine.

Međunarodni beogradski sajam knjiga jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Njegov osnovni cilj je pružanje mogućnosti izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima, distributerima knjiga, kompanijama za multimediju i drugim akterima, da uspostave kontakte, razmene iskustva, sklope poslovne dogovore i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje. Svi izdavači iz Srbije i najugledniji izdavači iz regiona na Sajmu predstavljaju svoju godišnju izdavačku produkciju.

Prema rečima urednice programa ovogodišnjeg Sajma knjiga Sanje Milić obeležavanje jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 godina od rođenja Desanke Maksimović biće povod da se vidi gde je srpska književnost danas.

Najavljeno je i više tribina – „Pišem, dakle postojim“, „Misliti o knjizi“, „Knjiga će spasiti svet“, „Bajka o kratkovečnoj“, „Slušanje/gledanje knjiga“, „Knjiga u javnosti“, „Vreme pamćenja“ i niz izložbi kojima će takođe biti obeleženi značajni jubileji srpske kulture i književnosti, a grad gost Sajma knjiga biće Niš.

Školski dan je 25. oktobar, a porodični dani 22. i 23. oktobar.

Biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, najbolju dečiju knjigu, najboljem izdavaču iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečiju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Tokom Sajma knjiga biće organizovani i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Medija market“.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Izvor: Sajam.rs

Podelite sa prijateljima:
Share