Radka Denemarkova glavna gošća festivala Njena zemlja

Radka Denemarkova. Foto: Metod Bočko, 2013.

Izdavačka kuća Heliks će tokom festivala Njena zemlja koji se održava od 18. do 20. septembra u Domu omladine, predstaviti knjigu “Novac od Hitlera” zajedno sa autorkom, Radkom Denemarkovom.

Autorka će zajedno sa gostima predstaviti dva svoja romana, “Novac od Hitlera” (Heliks) i “Prilog istoriji radosti” (Izdavačka kuća Štrik).

Oba romana će biti predstavljena u sredu, 19. septembra u 19 časova – Klub DOB i hol na spratu (Dom omladine). Na tribini će učestvovati: Petra Feikova, konzulka Ambasade Češke Republike u Beogradu, Ratka Denemarkova, književnica, Tamara Krstić, novinarka i književna kritičarka, Marija Nenezić, novinarka i književna kritičarka, Ljubica Pupezin, urednica u IK Štrik i Jelena Majstorov, filolog, asistent prevodioca. prof. Aleksandra Ilića.


Festival novog stvaralaštva Njena zemlja

Izdavačka kuća Štrik organizuje prvi put festival Njena zemlja, festival novog stvaralaštva, koji će se održati u Domu omladine Beograda, 18-20. septembra.

Ovogodišnji festival nosi naziv One smo mi i zasniva se na predstavljanju rada značajnih žena iz istorije i našeg, savremenog doba.

Pored predstavljanja novih knjiga, tokom festivala biće otvorena i izložba Ženski portreti. Takođe, Štrik će predstaviti, prvi put u Srbiji, novi, digitalni vid približavanja izdavaštva i knjiga publici preko specijalizovane aplikaciju za android, koju će čitateljke i čitaoci moći besplatno da preuzmu sa Google Play Storea. Tokom festivala biće održana i tribina: Žensko telo kao bojno polje – odnos društva prema nasilju nad ženama.


Izdavačka kuća Heliks objavila je roman Novac od Hitlera češke spisateljice Radke Denemarkove u okviru projekta Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom.

Novac od Hitlera je i potresna priča o progonu čeških Nemaca nakon Drugog svetskog rata. Delom ispričana iz ugla šesnaestogodišnje Gite Laušmanove, ovo je priča o uzaludnoj borbi i neprekidnom nadanju, nadljudskim naporima da se “ne klone i ostane u koloni” i egzistencijalnoj potrebi da se “bude čovek”. Zasnovan na istorijskim činjenicama, roman započinje rečima:

“Nijedna sličnost nije slučajna. Svi ovi događaji su se desili. I dalje ne znam zašto.”

Uvodna napomena u malom sadrži čitav smisao ovog romana, a to i jeste pitanje: zašto?

Zašto dete postaje “starica koja nosi dečju kožu”; zašto nakon rata ne može da spava u svom krevetu; zašto je nekadašnji prijatelji njenog oca proteruju iz kuće u kojoj je odrasla; zašto dečak pronalazi u svom dvorištu lobanju; zašto je svet doživeo toliko bezumlje, zašto se sa ljudskim glavama igra fudbal?

Novac od Hitlera je roman preživljavanju, o neprestanoj borbi, važnosti porekla i porodice, istinskoj ljubavi koju ni vreme ni pogrom ne mogu da izbrišu. To je roman koji sadrži dramski napete scene, filmičnost i stilsku virtuoznost kojom autorka svakoga ko se odvaži da čita uvlači u narativnu mrežu teških i strahovito bolnih situacija. Ipak, razrešenje na kraju neočekivanog spleta zbivanja čini ovaj roman još snažnijim nego sama njegova tema. Izreka da hiljadu puta izgovorena laž postaje istina ovde je preinačena u “hiljadu puta izgovorena istina postaje istina”.


Pročitajte više o romanu >> Novac od Hitlera – priča o jezivim posledicama Drugog svetskog rata


Radka Denemarkova je doktorirala germanistiku i bohemistiku. Osim romana piše drame i scenarije, prevodi i piše eseje. Trostruka je dobitnica prestižne nagrade Magnesia Litera, a za roman Novac od Hitlera dobila je i dve književne nagrade u Nemačkoj. Članica je Češkog instituta za književnost. Njeni radovi prevedeni su na više od dvadeset jezika.

Podelite sa prijateljima:
Share