Radio Beograd 2 raspisao konkurs za nagradu “Nikola Milošević”

Radio Beograd 2 raspisao je konkurs za nagradu „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu iz oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

U obzir dolaze knjige domaćih autora koje su štampane 2018. godine. Knjige dostaviti, u četiri primerka, do 22. decembra 2018. godine, Sekretarijatu Radio Beograda 2 (lokal sa portirnice 3170), od 9 do 15 sati radnim danima, ili poslati poštom na adresu: Radio Beograd 2, Hilandarska 2, 11000 Beograd, sa napomenom: Konkurs za nagradu „NIKOLA MILOŠEVIĆ“.

Nagradu Radio Beograda 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, pokrenuo je 2002. godine Đorđe Malavrazić, tada glavni i odgovorni urednik, uz podršku Uređivačkog kolegijuma programa. Nagrada je prvi put dodeljena 11. marta 2003. za 2002. godinu, a od 2005. se uručuje 9. februara, na Dan Radio Beograda 2, za prethodnu godinu.

Sadašnji naziv nagrada je dobila, na predlog njenog pokretača, 9. februara 2007, na svečanom skupu velikog broja eminentnih teoretičara i filozofa u Kamenoj sali Radio Beograda, neposredno posle smrti prvog predsednika žirija Nikole Miloševića. Tim imenovanjem čuva se uspomena na ovog izuzetnog intelektualca, besednika i saradnika Radio Beograda, koji se stvaralački ogledao upravo u oblastima teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

Cilj priznanja „Nikola Milošević“ jeste da podstiče teorijsko stvaralaštvo na srpskom jeziku. Zamisao je od početka bila da se nagrađuju dela visokog ranga u kojima se celovito razvija jedna osnovna ideja. Žiriranje podrazumeva, dakle, eliminaciju mehanički sklopljenih zbirki tekstova, rečnika, štiva koja jasno pripadaju domenima istorije i kritike, a ne teorije, i monografskih publikacija bez relevantnih uopštavanja. Žiri se u radu rukovodi merilima koherentne zamisli, vrednosti samog teksta i originalnog doprinosa teorijskom mišljenju.

Zajedno sa filozofom Milom Savićem i istoričarom umetnosti Miškom Šuvakovićem, Nikola Milošević je znatno doprineo da se od početka postave visoki kriterijumi i aksiološka paradigma za budućnost. Ova merila prvog žirija kasnije su negovali , kao članovi ocenjivačkog tela, profesori Simo Elaković, Milo Lompar, Jovan Popov i Slobodan Grubačić.

Osobenost žiriranja za ovo priznanje jeste ostvarivanje načela maksimalne javnosti. Naime, od samog početka, žiri za nagrađivanje teorijskog stvaralaštva, prema odredbama Pravilnika, drži poslednju sednicu u studiju Radio Beograda 2, iz kojeg se direktno prenose u eter rasprava o knjigama iz užeg izbora i odlučivanje o pobedniku.

Na predlog predsednika Upravnog odbora RTS-a, akademika Nikše Stipčevića, Kuća je dala Nagradi „Nikola Milošević“ i novčani iznos, koji se od 2008. uručuje laureatu uz tradicionalnu Povelju i kompjuter, dar „Informatike“.

U okviru kolekcije Teorijska knjiga godine – Nagrada „Nikola Milošević“ Radio Beograd 2 objavio je pet knjiga manjeg obima, posvećenih petorici prvih dobitnika. Uz razgovore glavnog i odgovornog urednika RB 2 sa laureatima, štampani su u ovim publikacijama autorizovani transkripti završnih sednica žirija u studiju RB 2, beseda na svečanosti dodele priznanja u Kamenoj sali Radio Beograda i javnih tribina, održanih o nagrađenim delima u Kolarčevoj zadužbini, odnosno Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. Na tim tribinama redovno su nastupali članovi žirija, glavni i odgovorni urednik programa i autor dela. Nagrada je predstavljena i na „Trgu od knjige“ u Herceg Novom, gde su krajem jula 2015. govorili aktuelni laureat Jasmina Ahmetagić i Đorđe Malavrazić.

Najveću važnost priznanju dali su sami dobitnici: Milan Brdar, Miloš Arsenijević, Mile Savić, Časlav D. Koprivica, Slobodan Grubačić, Radoman Kordić, Predrag Krstić, Milo Lompar, Dragan Stojanović, Dragan Prole, Danilo Basta, Slobodan Žunjić, Jasmina Ahmetagić i Aleksandra Mančić. Pošto iza ovih imena stoje izuzetna dela, može se reći da je Nagrada „Nikola Milošević“skrenula pažnju šire javnosti na postojanje i relativno visoki nivo naše savremene teorijske misli, čiji predstavnici stupaju u dijalog sa najboljim duhovima svetske kulture.

Nagradi „Nikola Milošević“ prethodilo je dvaput dodeljeno priznanje Radio Beograda 2 „Knjiga godine“, za koje su uzimani u obzir svi domeni stvaralaštva. Tako je 2000. nagrađen Mihailo Đurić za filozofsko delo O potrebi filozofije danas, a 2001. Vladimir Tasić za roman Oproštajni dar.

Dodatne informacije možete dobiti putem telefona 011 655 3173

Izvor: Radio Beograd

Share