Put od crvene cigle: Nova zbirka priča Marijane Čanak

Nedavno je u izdanju Bulevar Booksa objavljena nova zbirka priča Marijane Čanak pod nazivom Put od crvene cigle. Knjiga priča Put od crvene cigle posvećena je menstruaciji i podeljena je u četiri ciklusa, kao što menstrualni ciklus ima četiri faze.

Put od crvene cigle

Ciklusi tematizuju degradaciju ženske moći (menstruacija proglašena za slabost), pobunu i zloupotrebu moći (crnomagijska upotreba krvi), trpljenje osvete zbog nerazumevanja moći (bumerang zloupotrebe), uravnoteživanje mudrosti i moći.

U recenziji ove zbirke priča, književnica Slađana Nina Perković napisala je:

– Ona se ne imenuje. O njoj se šifrovanim jezikom priča kao o onim danima, nju imamo, dobile smo. Žena se često tokom tih dana smatra nečistom, pa i neupotrebljivom. Ulošci se kupuju i pakuju u neprozirne vrećice kao objekt srama, a potom se u posebnim ladicama kriju od očiju muških ukućana i kolega. U toku reklamnog bloka, proizvođači se hvale superupijajućom moći tampona, potapajući ga u čašu punu plave tečnosti. A gdje je tu krv? I gdje je u svemu tome žena?
Upravo crvena nit menstrualne krvi provlači se kroz zbirku priča Put od crvene cigle Marijane Čanak, istražujući ne samo prokletstvo već i – tajnu ženske snage i moći. Menstruacija je ženina stara (višedecenijska) prijateljica koja se, iako ima svoje hirove i prohtjeve, ponekad sa zebnjom očekuje. Krv je ta pomoću koje žene mogu čak i začarati svoje muškarce, ali ih i nepovratno izgubiti, ukoliko je, kojim slučajem, nema prve bračne noći. Može biti i neželjena, kada se pojavi tokom putovanja, pa žene piju pilule kako bi odgodile krvarenje ili nose crvene narukvice da bi im poslodavac (ili bolje rečeno: moderni robovlasnik) progledao kroz prste zbog prečestih odlazaka u toalet. Ženama krv služi i kao isprika kako bi se preskočio čas fizičkog vaspitanja. Takođe, zbog predmenstrualnih tenzija žena može postati opasna, a menstruacija uzbudljiva.
I konačno, ženi će spas od nasrtljivog muškarca, koji ne prima ne kao odgovor, donijeti, sasvim neočekivano, upravo jedan rascvjetali, krvavi tampon.

Marijana Čanak (1982, Subotica) završila je studije književnosti u Novom Sadu. Piše prozu. Dvostruka je dobitnica književne nagrade „Laza K. Lazarević“ za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku. Objavila je knjigu proze „Ulični prodavci ulica“ (2002), zbirku priča „Pramatere“ (2019, 2023) i roman „Klara, Klarisa“ (2022), koji se našao u finalu NIN-ove i Vitalove nagrade. „Put od crvene cigle“ je njena druga zbirka priča.

Podelite sa prijateljima:
Share