Puh Đorđe – ekološki borac iz kanjona Tare

Promocija ekološkog romana za djecu crnogorskog pisca Žarka Vučinića “Čudesni svijet puha Đorđa” koju je na makedonskom jeziku izdalo udruženje “Perun Artis” iz Bitolja, održana je u Osnovnoj školi Koco Racin u Prilepu i u Osnovnoj školi Braća Miladinovci u selu Zvan, Demir Hisar.

Puh Đorđe

Radnja knjige je inspirisana drevnim legendama sa Prošćenskih planina koje se nalaze na desnoj obali rijeke Tare. Ova knjiga najmlađe čitaoce kroz brojne događaje koji se prepliću, uči o važnosti očuvanja zdrave životne sredine i istinskim društvenim vrijednostima. Pored toga, u priči su opisane autentične lokacije pomenutog kraja, čime knjiga indirektno promoviše turizam zasnovan na prirodnim vrijednostima u Crnoj Gori.

Uslijed pandemije korona virusa, autor ove knjige i član nevladine organizacije “Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva – UROŠ”, nije prisustvovao ovom događaju, ali su đake o djelima Žarka Vučinića i njegovom konceptu “Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa” upoznali nastavnici Vlatko Stojkovski i Gabrijela Stojanoska Stanojeska.

“Pored toga što je pisac zanimljivih ekoloških romana, Žarko Vučinić je i šumarski inženjer koji je prepoznat po pomenutom konceptu čiji je cilj povratak djece prirodi. ’Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa’ prezentovan je pred više od 7000 mališana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Danas su đaci naše škole prvi u Sjevernoj Makedoniji kojima je predstavljen ovaj koncept”, rekao je prevodilac Sašo Ognenovski.

Prevod knjige i njeno štampanje sprovedeno je u okviru projekta “Promocija ekološke svijesti u Sjevernoj Makedoniji putem knjige Čudesni svijet puha Đorđa” koji sprovodi crnogorska nevladina organizacija NVO UROŠ. Svi đaci su na kraju ovog događaja dobili knjigu o vragolastom puhu Đorđu.

Ovu manifestaciju, kao i prevod i štampanje knjige, podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti“.

Podelite sa prijateljima:
Share