Prvi SKOPSKI PESNIČKI FESTIVAL 2021.

Skopski pesnički festival (SPF) je internacionalni festival koji povezuje pesnike, muzičare, likovne umetnike, fotografe, glumce, dizajnere, filmadžije, književne kritičare, profesore, srudente, učenike, izdavače itd.

Skopski pesnički festival

Skopski pesnički festival predstavlja sinergiju umetnosti, povezanih na inovativan i pre svega zabavan način. Poezija, muzika i vizuelne umetnosti ne samo da se inspirišu međusobno, nego se i direktno povezuju na samoj sceni, oblikujući novi fluid u gradu i podržavajući kreativce.

Prvo izdanje Festivala će trajati tri dana i održaće se od 1. do 3. septembra 2021. godine u Omladinskom kulturnom centru – Skoplje.

Na festivalu je planirano da nastupi 11 domaćih i 5 pesnika iz inostranstva među kojima su Sergej Timofejev iz Letonije, Marija Dejanović iz Hrvatske, Tanos Gogos iz Grčke, Kim Simonsen i Vombjošt Vang sa Farskih ostrva. U zavisnosti od epidemiološke situacije, moguća su alternativna predstavljanja autroa i izmene programa.

Planirani program sadrži tematsko čitanje posvećeno narodnoj poeziji i folkloru, koje će biti muzički podržano nastupom VIS „Okrugli sto“.

Biće emitovano nekoliko kratkih pesničkih filmova: jedan broj filmova je nastao namenski, inspirisan pesmama autora koji će nastupiti na internacionalnoj večeri, a snimila ih je Valentina Baktijarević iz Srbije. Ostvarena je i saradnja sa Kinoskopom, festivalom analognog i eksperimentalnog filma iz Beograda, Srbija, čiji su organizatori za Skopski pesnički festival napravili izbor od šest kratkih pesničkih filmova autora iz SAD, Japana, Nemačke i Kanade.

Skopski pesnički festival

U toku Festivala biće organizovan i prvi pesnički sajam knjige na kome će učestvovati više izdavača sa svojim pesničkim izdanjima, a biće otvorena i likovna izložba na kojoj će se predstaviti 16 likovnih umetnika i grafičkih dizajnera sa svojim delima koja su direktno inspirisana poezijom ili komuniciraju sa konkretnom pesmom nekog od pesnika koji nastupaju na festivalu.

Radionicu kreativnog pisanja poezije (master klasa) će voditi Kim Simonsen, pesnik i redovni profesor na Univerzitetu u Amsterdamu koji je ovakve radionice održao na Stenfordu, Oksfordu i mnogim drugim poznatim univerzitetima. Radionica će se održati u saradnju sa Filološkim fakultetom „Blaže Koneski“ – Skoplje i sa Institutom za makedonsku literaturu.

Tokom festivala biće organizovan i razgovor Sonje Stojmenske – Elzeser, predsednice Društva pisaca Makedinije sa Vojbkoštom Vangom, predsednikom Društva pisaca Farskih ostrva. Planirane su dve književne promocije, a za kraj festivala, gost iz Litvanije, Sergej Timofejev spremio je specijalni pidžej set kombinirajući pesnička čitanja sa ritmom i muzikom.

Jedan od ciljeva Skopskog pesničkog festivala je su tokom vremena preraste u značajni pesnički festival u regionu i šire. Sa pažljivim izborom učesnika i kvalitetnim sadržajem organizatori očekuju da festival doprinese bogatoj kulturnoj razmeni i razvoju domaće književne scene, pokrećući debate u kulturnim krugovima i motivišući mlade da se zainteresuju za umetnost.

Skopski pesnički festival osnovala je Izdavačka kuća PNV Publikacije, a organizuje ga grupa entuzijasta, potvrđenih pesničkih imena u zemlji i u inistranstvu, a deo njih i sa velikim iskustvom u organizovanju kulturnih događaja u Skoplju i u unutrašnjosti: Julijana Veličkovska, Ana Golejška – Džikova, Jovančo Dimoski, Đoko Zdraveski, Biljana Stojanovska i Snežana Stojčevska.

Festival je podržao Omladinski kulturni centar – Skoplje i Grad Skoplje. Nažalost Ministarstvo kulture u dva navrata nije prepoznalo važnost ovog Festivala. Posle održavanja prvog izdanja, zahvaljujući pomoći prijatelja, organizatori se nadaju da će festival u budućnosti dobiti potrebnu podršku i od Ministarstva kulture kako bi mogao u celosti realizovati planirani program.

Podelite sa prijateljima:
Share