Protest Srpskog PEN centra povodom cenzure izložbe „Necenzurisano“

Srpski PEN centar najoštrije protestuje povodom cenzure izložbe dokumentarne fotografije „Necenzurisano“ foto kolektiva „Kamerades“ u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Odluka direktorke Kulturnog centra Beograda da ukloni nekoliko fotografija sa ove izložbe predstavlja nedopustivu političku intervenciju kakva dugo nije zabeležena na umetničkoj i kulturnoj sceni Beograda. Na uklonjenim fotografijama sa izložbe „Necenzurisano“ prikazani su oštećeni plakati različitih političkih stranaka, dok su središnje teme cenzurisane izložbe društvo pretvoreno u pozornicu permanentne predizborne kampanje, manipulacija masama, cenzura i autocenzura.

Izložba dokumentarne fotografije Dirty Season – NECENZURISANO, postavljena je 10. marta, a prema rečima autora bavi se neprestanom izbornom kampanjom, manipulacijom masom, borbom za glasove, cenzurom i autocenzurom, masovnim zasipanjem posterima, bilbordima, reklamama koje obećavaju bolje sutra.

Ne postoji prihvatljivo obrazloženje za čin cenzure, niti može biti prihvatljivo za kulturno i građansko dostojanstvo Beograda i Srbije da osobe koje posežu za činom cenzure i dalje vode kulturne ustanove. Srpski PEN centar zahteva hitnu smenu direktorke Kulturnog centra Beograda. Izostanak smene kulturna javnost će smatrati solidarisanjem sa njenom cenzorskom odlukom.

Srpski PEN centar pozdravlja odluku foto kolektiva „Kamerades“ da povuče izložbu čiji je jedan deo cenzurisan kao izraz umetničke odgovornosti i samopoštovanja i poziva kulturnu javnost na solidarnost sa foto kolektivom „Kamerades“ i sa Programskim timom Kulturnog centra Beograda koji se usprotivio cenzuri izložbe „Necenzurisano“, navodi se u saopštenju.

Podelite sa prijateljima:
Share