Protest protiv ubijanja kulture

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
openphoto.net – © Miroslav Vajdić

Umetnici Srbije, okupljeni u više udruženja, pozivaju sve kolege i poštovaoce kulture i umetnosti na protest 22. juna u Beogradu zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva.

Oštro protestujući protiv sistematskog višegodišnjeg masakra nad kulturom i umetnošću uopšte, umetnici Srbije izražavaju u proglasu veliki strah za budućnost naroda “čiji se duh hrani crnim hronikama, a ne knjigama, šund televizijskim programima, a ne obrazovnim emisijama, golim silikonskim devojkama, a ne umetničkim aktovima, te sveopštim nasiljem i netolerancijom, a ne pozorištem”.

“Hoćemo li dopustiti da se pozorišta zatvore, kao što smo dozvolili da nestanu bioskopi? Hoćemo li dopustiti da gledamo izložbe u mraku? Da li je klasična muzika samo simbol za dan žalosti? Ne trebaju nam pozorišne zgrade, muzeji, bioskopi, knjižare i galerije, a treba nam prostor za profit? Ne trebaju nam umetnici, treba nam još državnih činovnika i partijskih poslušnika? U kakve će to ljude izrasti naša deca?”, pitaju umetnici u proglasu.

UDUS će tekst Proglasa umetnika Srbije postaviti na oglasne table u svim pozorištima u Srbiji, a uz poziv za učešće na protestu uputiće ga i umetničkim akademijama i fakultetima, muzejima, bibliotekama i drugim ustanovama kulture. Direktorima svih pozorišta u Srbiji poslat je tekst saopštenja za publiku, uz molbu da se do održavanja protesta pročita (ili emituje) publici pred početak predstava.

Umetnici u saopštenju zahvaljuju publici koja je jedino što ih još “održava u životu u državi u kojoj se kultura sistematski i godinama ubija”.

“Izražavamo veliki strah za budućnost naroda čiji se duh hrani crnim hronikama – a ne knjigama, šund televizijskim programima – a ne obrazovnim emisijama, golim silikonskim devojkama – a ne umetničkim aktovima, sveopštim nasiljem i netolerancijom – a ne pozorištem. Tamo gde se izložbe održavaju u mraku i gde je klasična muzika samo simbol za dan žalosti, tamo nije čudno što spomenici kulture nisu ponos, već ruglo gradova na čijim se ulicama deca svakodnevno bodu noževima zbog različite boje majice. Država – jednako – kultura!”, poručili su umetnici, pozivajući publiku da im se 22. juna pridruži na protestu na Trgu republike.

“Protest protiv ubijanja kulture” biće održan 22. juna u 18 sati na Trgu republike, na inicijativu Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS), kojem su se pridružili i predstavnici Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFUS), Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS), Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja kompozitora Srbije, Srpskog književnog društva (SKD) i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Izvor: SEEcult

Podelite sa prijateljima:
Share