Pronađeno nepoznato pismo Oskara Vajlda

Pisci_Oskar_Vajld
Foto: en.wikipedia.org

Na imanju blizu Abingtona (Velika Britanija), u jednoj prašnjavoj kutiji, pronađeno je do sada nepoznato pismo Oskara Vajlda, kao i prva varijanta soneta “The New Remorse”. Iz pisma saznajemo da je ovaj klasik svetske književnosti verovao da je njegov književni uspeh prouzrokovan time što se nikada nije oslanjao na književni zanat kao izvor prihoda, piše Telegraf.

Datum pisanja ovog pisma, dugog 13 strana, nije poznat, ali se pretpostavlja da je ono napisano oko 1890. godine, u vreme kada je Vajld postao jedan od najpopularnijih londonskih pisaca.

Sudeći po sadržaju, ono je najverovatnije odgovor upućen nekom budućem piscu (Mr Morgan), koji se obratio Vajldu za savet kako da bude uspešan.

Oskar Vajld u svom odgovoru savetuje Morgana da se ne oslanja na pisanje kao izvor prihoda. On piše da su najveća dela književnosti ostavili oni koji materijalno nisu zavisili od nje. Od poezije, kao najvišeg oblika književnosti, niko se nije obogatio.

Ukoliko se pisac žrtvuje za umetnost, može se nadati da će jednoga dana dobiti nešto zauzvrat. Međutim, tražiti od umetnosti da se žrtvuje za pisca, vodi u veliko razočaranje.

Osim pisma u kome se nalaze saveti nepoznatom piscu, pronađen je i nacrt, odnosno prva varijanta soneta “The New Remorse”. Oskar Vajld je taj sonet posvetio Alfredu Daglasu, nakon njihovog prvog susreta 1891.

Ova dva dokumenta, pripadala su vlasniku jedne pivare, koji je imao i veze u izdavačkom svetu, i prenosila su se kroz generacije te porodice.

4. aprila oba dokumenta naći će se na aukciji, a njihova početna vrednost se procenjuje na 12 000 funti za pismo i 7 500 funti za sonet.

SINHRO.rs

Podelite sa prijateljima:
Share